Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nedläggning av flygplatsen har aldrig varit ett självändamål

I annonser i VLT påstår ett antal undertecknare, varav flera är moderata politiker som skriver utan partibeteckning, att Liberalerna i ett ”politiskt maktspel” skulle ha tvingat andra partier att lägga ned flygplatsen. Detta är inte sant. Liberalerna har aldrig tyckt att nedläggning är ett självändamål, utan vårt fokus har hela tiden varit flygplatsbolagets ekonomi. Vi gick till val i Västerås 2018 på följande politik (saxat ur vårt officiella valprogram): ”Flygplatsbolaget ska under perioden 2019-2020 minska sina förluster till maximalt 10 miljoner per år. Efter år 2020 ska den kommunala förlusttäckningen i flygplatsbolaget upphöra.”

Denna politik – som alltså är helt inriktad på att eliminera underskotten – fick ett starkt stöd bland västeråsarna. Andra partier har däremot drivit nedläggning av flygplatsen som ett självändamål.

När det i höstas blev uppenbart att flygplatsbolagets underskott framöver kommer att öka snarare än minska så var vår linje från Liberalerna att man i första hand kunde börja med att avveckla passagerartrafiken, och tills vidare behålla övriga flygverksamheter, för att se om ekonomin på detta sätt kunde komma i balans. Denna linje har dock i stort sett ingen annan velat medverka till, och vi hamnade då i ett läge där vi hade att välja mellan nedläggning eller att låta de årliga underskotten öka igen (som uppenbarligen förespråkas av M, KD, SD och C). Att vi skulle ha tvingat eller utpressat något annat parti – som det står i annonsen i VLT – är alltså rent nonsens. Vi har valt det möjliga alternativ som bäst överensstämmer med den politik som Liberalerna gick till val på. Det skäms vi inte för.

Jesper Brandberg, kommunalråd och gruppledare Liberalerna Västerås

Anna Lundberg, kommunalråd och ordförande Liberalerna Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel