Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nedskärningar ska inte äventyra barns säkerhet

När sommarlovet börjat kom besked till barnen, som går på högstadiet, från bland annat områdena Barkarö och Dingtuna att deras skolskjutsar blir indragna och de blir hänvisade till ordinarie kollektivtrafik.

Vi är mycket kritiska till en rad anledningar, dialog och information kring dessa viktiga frågor som har stor betydelse för familjerna måste ske i god tid. Tjänstemannaförslag om indragna skolskjutsar har enligt vår mening inte tagit hänsyn till en rad perspektiv.

- Barnrättsperspektivet, barnen har rätt till en säker färd till sina skolor, nu föreslås de att de får osäkra hållplatser, de skall korsa högt trafikerade vägar utan övergångsställen, färd stående i bussar i hög hastighet utan bälten, de kan bli lämnade vid hållplatsen vid fulla bussar och får vänta två timmar till nästa buss (ibland i sträng kyla) och då också missa undervisning.

- Landsbygdsperspektivet, hela kommunen ska leva och alla beslut ska landsbygdssäkras, med förslaget diskrimineras landsbygdsbefolkningen kraftigt och det är oacceptabelt.

- Klimatperspektivet, för att lösa denna svåra situation tvingas föräldrar att skjutsa sina barn i bil långa sträckor, detta är helt emot ambitionen att minska utsläppen i samhället.

- Pandemiperspektivet. Kollektivtrafikmyndigheten uppmanar oss att bara åka kollektivt om nödvändigt, förslaget ökar trängseln på dessa linjer kraftigt och när det åker som mest folk på morgonen.

Vi förstår att förslaget har en ekonomisk bakgrund men vi anser att en utvecklad skolskjuts tillsammans med andra samhällsbetalda transporter ger en bättre utveckling och totalekonomi.

Centerpartiet i Dingtuna kräver att förslaget på indragna skolskjutsar omedelbart dras tillbaka, att nuvarande ordning som gällt i 30 år fortsätter, att om förändringar ska göras så ska dessa diskuteras med barn, föräldrar, skolverksamhet och Kollektivtrafikförvaltning i god tid innan de beräknas träda i kraft, och under pandemi skall inte kollektivtrafiken ytterliga belastas.

För Dingtuna centeravdelning

Sara Norström

ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel