Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej, Sverige vet inte bättre än resten av världen hur man arbetar mot rasism

 
1 maj 2017
Visa alla artiklar

Sverige har skrivit under FN:s konvention om avskaffande av rasdiskriminering som trädde i kraft 1972. I och med det förbinder sig Sverige bland annat att förbjuda organiserad rasism i lag.Det är alltså inte ett alternativ för Sverige att egentligen säga nej till det - eftersom folkrätten är bindande i samma sekund staten skrivit under konventionen, skriver Elias Lodin, vänsterpartist från We Are Dalarna.

Annons

REPLIK.

I samhällsdebatten jämförs, med rätta, extremister med varandra. Det är relevant att göra det, men det är också viktigt att komplettera bilden med en problematisering av lagrummen som florerar i debatten och särskilt i relation till den pågående diskussionen om Nordiska motståndsrörelsens (NMR) av polisen godkända demonstrationstillstånd i Falun 1 maj.

LÄS MER: Debatt: Jo, vi ska låta nazisterna demonstrera - eftersom de inte skulle låtit oss

Jag börjar med att förtydliga att jag tycker att antirasismen i bred mening och strävan för demokrati och mänskliga rättigheter i synnerhet gäller allt och alla som kränker detsamma. Det är så jag ser på det och jag tror de flesta instämmer i det. Det är humanisters skyldighet att stå upp för humanism varhelst och oavsett form som motsatsen visar sig.

Jag tycker också att det är viktigt att debatten innehåller den juridiska dimensionens helhetsbild.

LÄS MER: REPLIK: Nej, att vägra nazisterna demonstrationstillstånd är inte intolerans - utan nödvändigt demokratiförsvar

NMR är ett självdefinierad nationalsocialistiskt registrerat parti i Sverige. Närmare bestämt i Grängesberg här i Dalarna. Sverige har skrivit under (ratificerat) FN:s konvention om avskaffande av rasdiskriminering (CERD) som trädde i kraft 1972. I och med det förbinder sig staten Sverige bland annat att förbjuda organiserad rasism i lag.

Det är alltså inte ett alternativ för Sverige att egentligen säga nej till det - eftersom folkrätten är bindande i samma sekund staten skrivit under konventionen och den träder i kraft. Sverige säger ändå indirekt nej genom att säga att svenska staten gör tillräckligt i och med diskrimineringslagen och lag om hets mot folkgrupp. Rasistiska organisationer kan alltså inte verka offentligt utan att begå brott som staten beivrar påstår staten Sverige.

LÄS MER: Så blir första maj-demonstrationerna i Falun – alla har fått tillstånd – "Ett komplext ärende"

Sverige har sedan konventionen trädde i kraft lämnat regelbundna rapporter till FN-organet som övervakar implementeringen av konventionen (CERD-kommittén). I över 40 år har Sverige fått återkommande kritik för att nuvarande tolkning av konventionen är fel och ett organiseringsförbud behövs.

Sverige anser dock att nuvarande tolkning är korrekt och att Sverige gör tillräckligt och inte behöver ett organiseringsförbud. Argumentet om att Sverige gör tillräckligt och inte behöver ett förbud är sett till dagens situation enligt mig inte ett hållbart argument.

Hatbrotten ökar, vi ser regelbunden offentlig verksamhet från bland annat nazistiska NMR. Rättsstaten kan inte beivra brott i sådan utsträckning att den rasistiska verksamheten inte kan verka i offentligheten. Det påpekar även CERD-kommittén i yttrandet över Sveriges rapport till kommittén från i januari 2017.

LÄS MER: Huvudpersoner i Långshyttemordet gick i nazistmarschen i Borlänge

FN:s råd för mänskliga rättigheter, CERD-kommittén, tusentals oberoende artiklar, samt alla länder som har förbudet invänder mot Sveriges tolkning av konventionen och nödvändigheten av förbudet. Men Sverige anser sig veta bättre än resten av världen att vi inte behöver något förbud.

Sverige har i regeringsformen, en av fyra grundlagar i Sverige, paragraf 24 andra stycket lagrum för att införa ett sådant förbud. I förarbeten framkommer att lagstiftaren har specifikt rasistiska organisationer i åtanke.

Någon vidare inskränkning behövs alltså inte. NMR faller under svensk nationell rättsordning och svenska staten har en folkrättslig överordnad skyldighet enligt internationell lag att göra relevant lagstiftning för att införa ett förbud för organiserad rasism.

Det är dags att Sverige tar sitt folkrättsliga ansvar och skyddet för demokrati och mänskliga rättigheter på allvar.

Elias Lodin, vänsterpartist och aktivist i We Are Dalarna

LÄS MER: Debatt: För 70 år sedan hade dalfolket jagat iväg nazisterna - vad har förändrats?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel