Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu börjar jakten på de skyldiga

Givetvis måste någon vara skyldig. Det är inte mitt fel att våra äldre dör av corona på våra äldreboenden. Det måste vara politikernas fel som inte har styrt upp verksamheten tillräckligt. Ledningen för verksamheten har bara gjort sitt jobb och i det ingår inte någon särskild hantering av corona, eftersom man inte fått några instruktioner för det.

Den bristande hanteringen av coronan på våra äldreboenden är till stor del strukturell.

Vanligtvis brukar det vara så att man ska göra ordentliga riskanalyser för sin verksamhet och ta höjd för att kunna hantera identifierade risker. Problemet med coronapandemin är väl att få kunde föreställa sig att det kunde inträffa innan det gjorde det. Å andra sidan kanske det inte är för mycket begärt att man i en verksamhet som omfattar vård av äldre skulle kunna tänka sig att någon form av pandemi skulle kunna inträffa.

Den bristande hanteringen av coronan på våra äldreboenden är till stor del strukturell. Sedan flera år har man effektiviserat och rationaliserat verksamheten utifrån principer som normalt används inom tillverkande industri. Onödiga marginaler har tagits bort. Inte ens lagstadgad semester ryms i den ordinarie organisationen. Istället för att ha en verksamhet som tar hand om äldre räknar man timmar och minuter.

Där många har ansvar är det ingen som tar ansvar. Alla pekar på varandra i stället för att ta itu med det verkliga problemet. Ansvaret för den bristande hanteringen torde dock trots detta ligga på verksamheternas ledning. Vad gäller politikernas roll i sammanhanget finns ett ansvar vad gäller organisation och resurser. Ytterst är det dock vi själva som väljare som har ansvaret. Vi har ju bejakat urholkningen av äldreomsorgen och inte varit beredda att skjuta till de resurser som behövs för att få en väl fungerande verksamhet. Det kan vi ändra på i kommande val genom att premiera de partier som vill utveckla en äldreomsorg som utgår från de äldres behov.

Birger Höök

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel