Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Om Mälarenergi

Kommentar på inläggen "Mälarenergi höjer avgifterna", VLT den 2 december, och "Resultatpremien bidrar till Mälarenergis utveckling", VLT den 15 december.

Resultatpremien som medarbetarna får varierar skriver vd beroende på hur Mälarenergis mål uppfylls, för 2019 fick varje medarbetare 8 290 kronor. Skälen till att ha en rörlig del är skriver han att det ger en tydlig koppling mellan resultat och prestation. Bonusen tydliggör sambandet mellan engagemang, hög kvalité, god kundservice, måluppfyllelse och lönsamhet. Bonusen bidrar till Mälarenergis utveckling och resultat och ska inte ses som ett direkt avdrag från företagets vinst. Avslutningsvis skriver vd att bonusen till medarbetare inte är något som Mälarenergi utgår ifrån i prissättning av våra produkter och tjänster.

Svaret är häpnadsväckande och visar på en stor okunskap om lönebildning. I de allra flesta kollektivavtalen finns skrivningen att den individuella prestationen ska visas i den individuella löneökning av den fasta lönen utifrån vars och en bidrag till verksamhetens utveckling.

I dessa coronapandemitider har vårdpersonal fått bonus som erkänsla för ett tufft arbete med att rädda liv. Andra yrkesgrupper som förskollärare, kassörskor och städare har framhärdat allas lika värde och att de också borde få bonus.

Majoriteten av medarbetarna i Västerås stad har inga bonusar utöver sin fasta månadslön för att utveckla den verksamhet som de arbetar inom utan bedöms individuellt utifrån sitt bidrag till verksamheten och får en ökning av sin fasta månadslön. Vad de har gemensamt med Mälarenergi AB är att ägaren för samtliga är Västerås stad. Lönebildningen för att utveckla all kommunal verksamhet oavsett om den bedrivs i förvaltningsform eller aktiebolagsform borde därför utgå från en likvärdig tillämpning enligt gällande kollektivavtal utan behov av dessa bonusar för att åstadkomma utveckling. Är det verkligen nödvändigt att ha bonus i ett bolag för att åstadkomma utveckling när kommunen kan göra detta utan dessa bonusar?

Att sedan påstå att kostnaden för bonus inte har något samband med prissättning av produkter och prissättning saknar all trovärdighet. Det är bara att studera ” Nils Holgerssonrapporten ” där det bland mycket framgår att VA-taxorna i Sverige sedan 1996 – 2020 ökar med 97 procent i jämfört med att konsumentprisindex som ökat med 29 procent, det vill säga har VA-kostnaderna ökat tre gånger mer.

Lars-Göran Carlsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel