Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Om man är en del av ett problem -  hur lätt är det då att gå emot strömmen?         

Replik på Karl Beijboms replik på mitt inlägg Att brösta upp sig förbättrar inte konsensusfundamentalismen, VLT 7 maj.

Karl Beijboms svar på min kritik var direkt, men ändå indirekt eftersom han saknar rättframma resurser – verkliga samtalspartners eller värkstad (som jag skrev). Hur får man till dialog eller samtal om man syftar till att läsarna skall ”hålla med mig eller tvärtom"?

Beijboms slutkläm: ”Men framför allt: tänk själv.”        

Till sitt fiktiva Dialogkafé i Köping bjöd nu Beijbom in åldriga författaren Kerstin Ekman (min replik = mitt tänkande): ”Om vi inte lyssnar på varandra,  vem lyssnar på Beijbom? Om vi inte samtalar med varandra, vem samtalar med Beijbom? Riskerar vi att hamna i ’övertygelsens våld’?”   

Genom att ”trumpeta ut” sin övertygelse via sina krönikor i VLT tror sig Beijbom motverka just det han representerar. Käbblet har liksom liberalismen nått vägs ände. Och – tyvärr – måste vi nog hoppas på ännu kraftigare pandemier för att få till stånd en förändring mot denna envetna övertygelse.        

Den gode Karl Beijbom representerar gammeldags aristokrati och han kan då självklart ta hjälp av fru Ekman (86). Jag tror dock att hon mot bakgrund av denna skriftväxling bestämt tagit avstånd. Sverige är fullt av dessa vördiga äldre män som på livstid innehar sina talarstolar och åberopar till höger och vänster. Här råder något slags "common sense" (jämför metoo). Över alltihop lyser ett slags upplysningens sol, kollegialitet, gammeldags auktoritär självklarhet, typ folkskolemagistrar…

Lys dem frid.

Ingvar Selin

Svar direkt: När jag blev ung redaktör i syndikalistiska Arbetaren studerade jag Tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar. Jag fastnade för själva definitionen av tryckfrihet: "... ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning i vilket ämne som helst..." 

Dessa ord har varit en fyrbåk i mitt publicistiska liv, både som redaktör i olika befattningar på olika tidningar, men också som skribent. Jag har i allt jag publicerat, som andra skrivit, och i allt jag själv skrivit velat bidra till detta. 

Åsiktsfrihet, olikhet, mångfald. Dialog, diskussion, debatt. I många av mina yrkesdagar har jag lyckats med detta. Dock inte alla.

Glad att du inte alltid gillar vad jag skriver, men tycks läsa vad jag skriver. Ändå. Sådana läsare uppskattar jag mest.

Karl Beijbom

Därmed anser vi den här debatten avslutad.

VLT

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel