Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Opinionsmätningarna pekar på omodernt tänkande

I tv-åldern står och faller partiernas opinionssiffror med partiledarna. Nästan alla riksdagspartierna är exempel på detta. Unga och entusiastiska kvinnliga partiledare har lyft Centern och Kristdemokraterna, medan det stora och traditionstyngda S-partiet under Stefan Löfvens mera teknokratiska framtoning har tappat successivt, det vill säga ända tills coronakrisen gynnat partiet genom behovet av en stark nationell sammanhållning. Lite lurigare är det med SD, vars partiledare kanske är en varg i fårakläder, men hans milda framtoning i massmedia verkar ha lugnat folket. Partiet verkar nu, tack vare flyktingkrisen, ha stabiliserat sig på en högre nivå än moderaterna och hotar sossarna som största parti.    

Det stora frågetecknet är Liberalerna. Sedan Nyamko Sabuni blev partiledare har partiet stått och stampat på en mycket låg nivå, runt 3 procent. Om det fortsätter neråt är partiet utraderat, och ingen ting tyder just nu på att siffrorna skulle stiga. En fusion med centerpartiet är kanske nödvändig, men detta har, trots ett flertal försök, aldrig lyckats tidigare. Man kan bara spekulera i vad den låga siffran beror på. Partiet verkar föra ungefär samma liberala politik som tidigare; den enda skillnaden är partiledarens låga popularitet, samt att även andra partier, främst centern, och i praktiken även socialdemokraterna, fast det säger de inte öppet, i realiteten för en liberal politik, som appellerar till väljarna.    

Det är trångt i de liberala leden, men detta kan inte vara hela förklaringen. Nyamko Sabuni har inte "gått hem" i tv-rutan som partiledare. På samma sätt som för de mer framgångsrika partiledarna har detta med personligheten att göra. Är det då rasism? Nja, låt oss inte hoppas det, men det kan inte uteslutas opinionsmätningarna speglar en folklig ovilja mot det som är annorlunda. Många kan känna en osäkerhet.  Kan man lita på en kvinna med afrikanskt utseende lika väl som en Annie Löf eller en Ebba Busch Thor? Vi som anser att politiken är det viktiga känner obehag inför sådana frågeställningar. Men några kanske ställer sig denna typ av frågor, även i vår tid. Sverige är kanske inte så modernt som vi helst vill tro.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel