Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Överklaga stationsbygget

Replik på Åke Hillmans debattartikel "Maktfullkomlig nonchalans", VLT 6 maj.

Bäste Åke ! 

På din tid, då du hade makten i stan, hade du enkelt kunnat stoppa det tokiga stations-projektet. 

I dag har din kollega fått anpassa sig till rådande liberala demokrati; då går det inte att bara käbbla fram-och-åter i evigheters evighet. Teljebäck tvingas därför agera pragmatiskt, som nu när MP redovisar flygplatsläget ("Äntligen stopp på miljonrullningen till flygplatsen", VLT 6 maj). Till slut blev det majoritet kring en ekonomisk plan (2018) och nu rullar dess obevekliga maskineri i gång.

Ett relativt accepterat beslut i samma anda var ”E18 österut”. Västerås stad garanterade pengarna (staten återbetalar) och då kunde vägen byggas långt före tidsschemat. 

Och hur gick resonemangen kring Skrapan? Jag har inte detaljerna, men din protesterande kollega i stationsprojektet, Leif Karlsson, sitter ju inne med graverande information därvidlag. Han är ju skrivkunnig – voffor kommer inte detta mygel på pränt? 

Det finns många skräckexempel på byggnation som bara rullar på - till exempel det nya polishusets läge. Folk har i vart fall ingen talan. Ytterligare aktuella fadäser är Mälarparken och ”Putins kyrka” (Hässlö); båda ”signerade” av nuvarande flygplatsordföranden.

Jag har ju i många sammanhang – liksom i detta – argumenterat för en ”uppgradering” av demokratin så att större beslut förankras i folkdjupen (vilket skulle förhindra slik kohandel i slutna rum). Du har ju själv refererat till en ”vag” Facebook-”röstning” men många har väl tappat lusten för demokrati efter 1970-talets pik. 

Nu fungerar ju dock demokratin på vissa områden såsom beträffande flytten av Hamre ridskola – en miljööverklagan stoppade det hela. För egen del tycker jag att det väldiga stationstaket är helt verklighetsfrämmande (behövs kanske för att få hit stockholmare?). Ett tips till Åke & co: Överklaga! Den känsliga stadsmiljön (riksarv?) kring Vasaparken, forna Asea-kontoret och inte minst slottet skulle väl helt komma bort bakom betongtak och finansskrapa.  

Ingvar Selin

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel