Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: P4 är trivial och utslätad

En sak som många i Västmanlands län gör är att lyssna på radio. Man sitter kanske i bilen, på arbetet eller hemma och lyssnar på någon av kanalerna som finns på nätet eller FM-bandet.

En bra radiokanal som många lyssnar på varje dag är P4 Västmanland, men det är också en kanal som har sina problem. Det spelas samma musik och det är alldeles för mycket torftigt prat från programledarna. Detta leder till att lyssnarna stänger av radio eller byter kanal.

Detta är tyvärr inget nytt. Under årens lopp har många personer som klagat på radions utbud, där bland annat den äldre publiken som blir irriterad då de känner sig svikna av P4 Västmanland. Det typiska svar man får höra från cheferna på Sveriges Radios P4-kanaler är att prat och musik med lokalt flödesinnehåll fungerar alldeles utmärkt. Det visar tecken på att man inte vill förändra program och nyhetsverksamhet utan fortsätta tugga på med sömnlöst innehåll, vilket leder till att P4 Västmanland riskeras att bli en kopia av Radio Stockholm i stället för en lokalkanal gjort för västmanlänningar. Problemet ligger inte på Västeråsredaktionen, utan på P4 Riks, som sitter i Stockholm.

De styr över alla P4-kanaler efter att man slog ihop Lokalradion med Riksradion 1993. Innan sammanslagningen var många personer som jobbade på lokalradion rädda för att detta skulle bli lokalradions död, och man kan säga att det delvis stämmer. Trots att den lokala delen inte har lagts ner, så är P4 i dag ganska menlös som lokal kanal. Det innehåller massor av program och inslag som inte är lokalt producerade och musiken blir vald från en lista som musikproducent har lagt ihop för den dagen.

När Sveriges Lokalradio drog igång 1977 på 24 platser ute i landet talades det om en vitaliserad demokrati, om hur människor som aldrig kom till tals skulle få en röst i etern, om att debatten skulle stimuleras och det lokala kulturlivet få en given plats i programmen och att lyssnarna skulle bjudas på intressanta nyheter som Sveriges Radio aldrig fick syn på. Dessa visioner om lokalradio som en gång fanns försvann någonstans på vägen. Men varför, frågar jag mig. Beror det på bristande resurser? På hårda besparingskrav?

Oavsett vad folk tycker om P4 Västmanland så anser jag att den har blivit trivial och utslätad trots höga lyssnarsiffror. Men det är också djupt oroande på andra plan. Inte minst när dagstidningarna kämpar för sin överlevnad borde lokalradion kliva fram och bjuda på kvalificerad journalistik; debatter, egna nyheter, analyser, meningsfulla samtal, reportage och bevakning av musik, sport och kultur.

Därför har jag ett bra förslag som gäller för hela Sveriges Radio – dela upp radion i Riksradion och Lokalradion igen, som det var tidigare. Denna förändring skulle inom SR löna sig på lång sikt. Då får vi fler lokalt gjorda program, mer varierad musikval och även att lokalradiostationerna sänder 18 timmar på vardagar i stället för 9,5 timmar per dag. Dessutom så får varje lokalradiokanal bestämma över sitt eget innehåll och tablå, utan inblandning från Stockholm. Ta in detta förslag och fundera på saken. Jag tror många lyssnare skulle vilja höra orden: "Välkommen till Radio Västmanland".

Carl-Christian Frunck

Svar direkt!

Hej, och stort tack för dina synpunkter!

Det är tråkigt att du upplever P4 Västmanland som menlös. Jag håller inte med. Tvärtom är P4 Västmanland i dag en angelägen kanal där 100 procent av innehållet styrs lokalt från vår huvudredaktion i Västerås. Det är vi som bestämmer innehållet, tillsammans med västmanlänningarna.

Jag skulle till och med vilja påstå att vi är bättre än någonsin på att spegla det lokala samhället i alla tio kommunerna i vårt län. Vi gör nämligen mätningar på det varje vecka.

När det gäller Sveriges Radios organisatoriska indelning får jag hänvisa till vd:n.

Jag är stolt över att tillsammans med mina duktiga medarbetare göra en lokal radio för alla västmanlänningar.

Lasse Eskelind

kanalchef P4 Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel