Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Päls bärs av vackra djur och fula människor

Med kylan kryper pälsarna fram även i år. Med osäkra kids som söker bekräftelse från andra osäkra identitetssökande kids med mårdhund i pälskragen på jackan.

Att köpa en 10 000-kronorsjacka med pälskrage av plågade djur, boostar det din personlighet? Tvärtom, du skyltar i osäkerhetens uniform, du är patetisk.

Förstå mig rätt, du är under uppbyggnad, osäkerhet hör till men låt inte djur lida för det.

Jag ser att en avveckling av all form av djurindustri kommer att ske i steg där utvecklingsländer än har tid kvar att inom den moraliska aspekten om rätt att döda ha utrymme för vad som är nödvändigt för överlevnad.

Att bära, sälja, ge bort eller på nått vis sprida acceptans för päls är extremt problematisk. Oavsett om pälsen är 100 år gammal eller nyligen slaktad så skapar det en acceptans i människor instinktiva flockbetende, "vi gör som andra gör".

Det är i dag den enda anledningen till att vi i Sverige fortfarande har 650 000 minkar som sitter hela sina liv i små trånga stålnätsburar och dödas på det enligt forskningens mest plågsamma sätt, koldioxidförgiftning.

Djurplågeri är inte exklusivt. Döda djur är inte status eller mode. Begrav pälsen!

Koldioxid är billigt och hanteringen effektiv då flera djur kan slängas ner i samma låda. Det är också på så vis ett brott mot djurskyddslagens grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas, skötas och slaktas. "5 kap. 1 § När djur förs till slakt eller när de slaktas, ska de skonas från onödigt lidande och obehag."

Det är ekonomiskt för personerna som profiterar på övergreppen men långt ifrån optimalt för minken som är semi vattenlevande och kan hålla andan under väldigt lång tid. Det är därför inte ovanligt att minkar vaknar upp ur bedövningen medans skinnet slits från deras paralyserade kroppar.

För denna acceptans som resulterar i detta inhuman obeskrivligt lidande står alla ni med pälskragen på jackan, pälstoffsen på mössan, ni som använder mormors minkkapa.

Djurplågeri är inte exklusivt. Döda djur är inte status eller mode. Begrav pälsen!

Rickard Törnblom

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel