Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Parallella samhällen hotar demokratin i vårt land

Klyftor och segregation fortsätter att öka inom många olika områden och framväxten av parallella samhällen sker mitt ibland oss. Rädslo- och tystnadskulturer utvecklas. Vi behöver hjälpas åt att värna demokratin.

Om Sverige ska kunna fortsätta att vara ett demokratiskt rättssamhälle krävs att etiska normer och värderingar åter får vara rättesnöre för myndigheter och politiker, för hela samhället, och att korruption stävjas.

Segregation inom skolan, stress, mobbning och utslagning i arbetslivet, ökande arbetslivskriminalitet, tystnadskulturer, ökande utförsäkringar från sjukförsäkringen, två parallella system in till vården, de tillfälliga asyllagarnas konsekvenser, ökande rasism, segregerade bostadsområden, segregerande bostadsmarknad, brist på bostäder, hemlöshet, allt fler fattigpensionärer etcetera. Listan blir lång på den utveckling som om den får fortsätta får negativa konsekvenser för alla.

Om Sverige ska kunna fortsätta att vara ett demokratiskt rättssamhälle krävs att etiska normer och värderingar åter får vara rättesnöre för myndigheter och politiker, för hela samhället, och att korruption stävjas.

Vi behöver hjälpas åt att värna demokratin. Demokratin bygger på politiska partier. Fler behöver därför engagera sig politiskt för demokratins skull. Vi behöver också inse vikten av att inte ställa utsatta grupper mot varandra och att välfärd är mer än vård, skola och omsorg.

Inte minst med tanke på coronavirus och flyktingsituationen i världen, som Sverige inte kan smita undan, får det inte längre vara konkurrens utan samarbete som måste utvecklas också i vårt land.

Den 9 mars, är det ett heldagsseminarium på Culturen i Västerås, arrangerat av Nätverket SLUSSA och ABF under rubriken ”Parallella samhällens framväxt. Segregation – Rädslokulturer – Integration”.

Landshövdingen och Töres Theorell inleder seminariet. Förutom de forskare, författare och andra särskilt kunniga personer som föreläser kommer även politiker, fackligt aktiva och andra som inte blundar för verkligheten och vill bidra till ett bättre samhälle att vara där. Du är också välkommen. Det handlar om allas vår framtid.

Maria Werme

Kontaktperson för nätverket SLUSSA

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel