Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Peka inte finger åt Polen

Annons

Europeiska rådet har nu ställt sig bakom kommissionens förslag till långsiktig klimatstrategi, som innebär att Europa skall bli "klimatneutralt", alltså ha noll nettoutsläpp av CO2, år 2050. På så sätt skall målen i Paris-avtalet, en global uppvärmning i intervallet 1,5 till 2 procent, kunna nås. Rådet kräver vanligtvis konsensus i sina beslut, men den här gången ställde sig en av 28 medlemsstater, Polen, vid sidan om.

För Sverige var det självklart att säga ja, eftersom vi redan är på god väg mot det gemensamma målet. Visserligen går det långsamt med övergången till elfordon, där förbränningsmotorerna fortfarande dominerar, men tack vara den tidigare stora utbyggnaden av kärnkraften, ligger vi mycket bra till inom elproduktionen.

Inom klimatpolitiken är det lätt att glömma bort de mycket olika förutsättningarna i olika länder. I till exempel Norge är mer än hälften av alla nya bilar elbilar. Norge är rikt på energi, och i princip all el kommer från vattenkraften, som inte ger CO2-utsläpp. Det har dessutom varit möjligt för den rika norska staten att undanta elbilar från de annars mycket höga fordonsskatterna. Köparnas privatekonomi avgör till elbilarnas fördel.

Polen har en helt annan situation än Skandinavien. Landet befinner sig i en knipa i klimatpolitiken. Den största energiråvaran är kolet, och man saknar vattenkraft och kärnkraft. Att på ett par decennier avveckla i princip alla kraftverk och fjärrvärme är inte ekonomiskt möjligt, Vi bör acceptera detta.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel