Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Personalen gör allt för att undvika smittspridning

Svar på Susan Wikströms debattinlägg Corona och särskilda boenden, VLT 8 maj.

Susan Wikström har skrivit en debattartikel med frågor om hur beredskap och kompetens ser ut i boenden enligt LSS och SOL. Först är det viktigt att påpeka att regionen inte tillhandahåller dessa boenden utan det gör vi i kommunerna.

Här i Västerås har vi inte ett besöksförbud men en stark avrådan från besök. På samma vis som att vi inte tvingar människor som bor i vanliga boenden att inte ta emot besök kan vi heller inte stänga människors hem i de fall där de bor i hem utifrån funktionsnedsättningar. Jag tycker att det är rätt. Vi har gemensamt ansvar för att minimera risk för smitta.

Jag har fullt förtroende för vår personal och dess kompetens och jag är djupt imponerad av hur de hanterar situationen med coronapandemin och värnar våra målgruppers vardag. Jag tycker nog att vi åtminstone i Västerås mer än väl offentliggjort vår beredskap tidigt under pandemin. Hela dagliga verksamheten och sysselsättningen är anpassad för att minska risken för smitta, ett omfattande arbete som vi ska tacka personal och utförare för i Västerås för då de långtgående försöker göra anpassningen utan att den ska skapa oro eller oreda.

Det är viktigt att påpeka att det är regionen som har ansvar för sjukvården. Det är inte personalen på boenden.

Jag har personligen pratat med ett mycket stort antal ur personalgruppen från flera verksamheter och bostäder. Jag beundrar deras engagemang och omsorg om våra målgrupper. De är en stolthet för staden.

VLT har mina personuppgifter och Susan Wikström är välkommen att kontakta mig om hon har frågor

Magnus Johansson (S),

ordförande nämnden för personer med funktionsnedsättning i Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel