Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Polisen måste bli bättre på att utreda våldtäkter

Annons

Våldtäkt är ett allvarligt brott som kränker individens rätt till sin egen kropp.

I Amnesty rapport ”Time for change” om hur våldtäkter hanteras av myndigheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark kan vi se att för våldtagna är inte chansen så stor att få hjälp med att få förövarna dömda. Man har intervjuat företrädare från rättsväsendet, människor som arbetar med utsatta personer, vårdpersonal samt brottsoffer.

Sverige får hård kritik. Fällande domar minskar. 2007 anmäldes 3 535 våldtäkter och 216 personer dömdes. 2017 anmäldes 5 326 våldtäkter, 346 gick till åtal och 190 personer dömdes för våldtäkt.

Det finns exempel på där polisen arbetat föredömligt för att få fast förövaren. Den nya sexualbrottslagen som antogs i fjol är bra, men det är allt för stora brister i utredningsarbetet över lag. Flera av de som intervjuats vittnar om att våldtäktsutredningar ofta får stå tillbaka för annan grov brottslighet enligt Katarina Bergehed, sakkunnig gällande kvinnors rättigheter på Amnesty i Sverige och en av författarna till rapporten. Polisen behöver ha tillräckliga resurser och kunniga utredare på specialenheter som räcker till så att utredningar om våldtäkt inte behöver skickas till lokala polisstationer.

Utredningstiderna är allt för långa bland annat på grund av långa väntetider från Nationellt forensiskt centrum, NFC, som är en del av polismyndigheten. Det finns färdiga lösningsförslag på en rad problem som identifierats sedan länge – som att till exempel förbättra kommunikationen mellan de som beställer DNA-analysen och de som ska utföra den.

När samtyckeslagen antogs tydliggjordes också rätten för den målsägande att snabbt få ett målsägandebiträde, utan kostnad. Det är ett viktigt steg i att stödja den brottsutsatte men fungerar inte alltid. En fortsatt hjälp behövs i form psykologiskt stöd och bearbetning av trauman. Den hjälpen behövs också för de som inte anmält att de våldtagits. För allt för många innebär våldtäkten att hens liv och möjligheter begränsas och får ekonomiska negativa följder. Så kan vi inte ha det.

Det förebyggande arbetet är bra på en del orter, liksom tillgång till psykologisk hjälp, men behöver bli tillgängligt över hela landet.

I rapporten listar Amnesty fyra punkter man anser Sverige måste bli bättre på:

▪ Våldtäktsutredningar måste prioriteras.

▪ Svar på dna-prov måste gå snabbare.

▪ Bättre stöd till den som utsatts.

Mer arbete måste göras i förebyggande syfte.

Vi börjar med att samla in namnunderskrifter för att påverka rikspolischefen Anders Thornberg. I höst kommer fler aktiviteter i frågan. Vill du vara med och kampanja för en bättre situation för våldtäktsoffer? Kontakta oss i Amnesty!

Ingvar Graflund

för Amnesty grupp 191 Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons