Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politiker – lyssna på medborgarna

Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att de allra flesta som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras.

I dag står den svenska demokratin stark på många sätt. Vi har ett högt valdeltagande och en hög tillit till våra medmänniskor, till demokratins institutioner och till medierna. I en demokrati har alla medborgare rätt att göra sin röst hörd.

Det är allvarligt när politikerna inte lyssnar på vad medborgarna har att säga. I en demokrati måste man ta hänsyn till medborgarnas åsikter.

I demokratiska samhällen är också allas röster lika värda. Alla medborgare bör därför, oavsett tillhörighet och ställning, känna att de är lyssnade på och har en möjlighet att påverka de politiska beslut som fattas.

Viktigt för demokratin är att politikerna lyssnar på folket. Det är allvarligt när politikerna inte lyssnar på vad medborgarna har att säga. I en demokrati måste man ta hänsyn till medborgarnas åsikter. Vill inte politikerna lyssna på folket då skall man heller inte företräda folket. När politiker med makt slutar att lyssna på medborgarna, då är det dags att byta ut dem.

Våra politiker är valda av folket därför är det viktigt att de lyssnar på medborgarna. Vissa av våra politiker i Västerås verkar ha tolkat som att all makt skall utgå från politikerna och vad folket tycker är av underordnad betydelse.

I den Svenska grundlagen står det att all offentlig makt ska utgå från folket. I verkligheten fungerar det så att folket väljer politiker som styr åt folket. För att demokratin ska fungera måste alla kunna få säga vad de vill och få tycka som de vill. Därför är så kallad åsiktsfrihet viktigt. Tryckfrihet är också viktigt. Det betyder att alla får skriva det de vill i skrift utan att staten bestämmer innehållet.

Många gånger har våra politiker i Västerås visat att de totalt struntar i vad folket tycker.

En annan viktig del i en demokrati är att alla människor är lika inför lagen. Ingen person får dömas utan en rättvis och riktig rättegång.

Många gånger har våra politiker i Västerås visat att de totalt struntar i vad folket tycker. Och det är skrämmande och allvarligt för demokratin.

Att Sverige ska vara ett demokratiskt styrt land är något som känns självklart för de flesta. Vårt land har en historia med ett stabilt folkstyre sedan länge. Det finns av tradition en stark tro på demokratiska värden.

Men vi kan ändå inte ta demokratin för given, eftersom det händer att antidemokratiska rörelser får gehör för sina idéer.

Vi måste alla ta ansvar för demokratin och förvalta den genom att använda vår rösträtt. Demokrati handlar om respekten för alla människors lika värde och om individens frihet och rättighet att påverka.

Fria val och rättssäkra institutioner är viktiga delar i en demokrati. Människors deltagande är en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle.

Giovanni Beatriceson

läkarstuderande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel