Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politiska beslut och ansvar

Vi har kunnat följa hur regeringen och av regeringen beviljade beslutsfattare står i TV och beslutar myndigt, att svenskarna skall leva si eller så och att vardagliga verksamheter måste upphöra. Det är frustrerande att se att regeringar anser sig ha rätt att fatta beslut, som förintar eller nollställer verksamheter. Mängder av människor förlorar sina försörjningar. Hundratals företag förintas. Företagsägare, som använt sina egendomar som säkerhet för lån i sin verksamhet, får se sina egendomar försvinna och sina bostäder ätas upp av lån, som de inte kan betala, för att regeringen har fråntagit dem alla möjligheter att fortsätta sin verksamhet. 

Ansvaret för lamslagningen av samhället vilar på regeringen men de beslut, som fattas för att hålla liv i verksamheter och beslut som fattas för att rädda företag från undergång, är inte tydliga tecken på att regeringen markerar sitt ansvar för de svårigheter, som människornas tvingas att uppleva. Oavsett om neddragningen av samhällsaktiviteterna var nödvändig som en följd av corona-angreppen, ser vi som betraktar regeringens insatser inte att den klart visar att de lösningar, som måste till nödvändigtvis måste öka enormt. Statens upplåning från internationella banker måste bli omfattande. 

Återuppbyggnaden av landets verksamheter kräver stora insatser. Budgetbalans kan inte användas som argument för att slippa ta ansvar för den skada som nedstängningen har åsamkat för enormt många människor och förtag. Återbetalningar av statsskulden måste få ske under många kommande decennier. Vi som är åskådare av det politiska hantverket, vill att regeringen lämnar en tydlig information om hur skadan av fattade beslut om nedstängning skall repareras. 

Det är betänkligt hur lätt ett fungerande samhälle genom enkla politiska beslut kan lamslås och skadas för lång tid framöver.  

P O Törngren

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel