Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Primärvården behöver stärkas med personal och pengar

Annons

Nära vård! Alla har nu funnit ut att det är vad man ska satsa på. Man samlar hundratals regionchefer och förklarar att sjukvårdens alla bekymmer kommer att försvinna med en enkel, och än viktigare, billig insats. Endast 7–10 procent av vad det kostar i dag, säger konsulten.

Väck med 80 procent av besöken på akuten och 90 procent av sjukhusdagarna. Överlåt ansvaret till primärvården så löser sig allt.

Samtidig som politiker och tjänstemän följer råttfångaren så undanhåller de hundra miljoner de fick av Staten i somras för att satsa just på primärvården i Västmanland 2019. Men tji fick Staten. Pengarna betalades till Regionen och nu vet ingen vart de tagit vägen. Däremot kommer det besked om att alla de hundratals miljoner som försvunnit i sjukhusdrift, nya skrytbyggen till mångfaldiga miljarder och ändrade skatteutjämningsregler tyvärr kommer kräva att primärvården ska spara.

Alla dessa nyanställda tjänstemän hittar mindre och mindre pengar för att bedriva vård. Vilken bra idé att då döpa om det till nära vård som inte behöver mer än någon miljon för att klara av vad man hittills haft miljarder för. Vi har redan sett hur det går när Regionen ska spara in på inköp av toapapper. Vi vill ha våra pengar!

Om primärvården ska göra mer för befolkningen så behöver den förstärkas med pengar och personal. Vi får 14 procent av pengarna och träffar över 75 procent av befolkningen årligen. Vi behöver även fungerande verktyg. Regionen verkar dock vilja förstöra de verktyg vi har.

Journalsystem ändras så de delar som underlättar för oss tas bort. Nya rutiner tas fram som gör arbetet svårare om inte omöjligt i vissa fall.

Vi vill bedriva effektiv och bra vård men ingen verkar lyssna. Beslut tas fram i elfenbenstornen och ska verkställas. Hur ska vi fortsätta att ta hand om mer än hälften av alla läkarbesök om vi inte har rätt verktyg att jobba med?

Låt oss ha de verktyg vi behöver, så sköter vi jobbet!

Rune Kaalhus

Ordförande Västmanlands Distriktsläkarförening

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel