Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Processen vid reningsverket fungerar mycket bra

Replik. I debattinlägget ”Mälarporten – Västerås ekonomiska svarta hål”, den 17 december, av Åke Nilsson, Åke Hillman, Leif Karlsson och Clas Lundberg för skribenterna fram en rad felaktiga påståenden om Västerås avloppsreningsverk. Mälarenergi vill bemöta dessa påståenden.

Till att börja med är vi är stolta över vårat reningsverk. Det har hög kapacitet, god reningsförmåga och renar Västerås stads avlopp kostnadseffektivt. Det har legat på sin plats i många år och har ständigt uppgraderats och förnyats. Processen vid reningsverket fungerar mycket bra och klarar med marginal myndigheternas krav.

Att dricka avloppsvatten är självklart inget vi rekommenderar. Samtidigt är inte renat avloppsvatten giftigt för människor. Det är fel av skribenterna att hänvisa ett sådant påstående till Mälarenergi. Vår uppfattning är att renat avloppsvatten inte äventyrar Mälarens vattenkvalitet. Vi vill också passa på att påpeka att alla har ett ansvar för att inte spola ned saker som inte hör hemma i avloppet.

Kommunstyrelsen har gett Mälarenergi och Västerås stad i uppdrag att utreda avloppsreningsverkets framtid. Utredningen omfattar både möjligheten att flytta reningsverket till annan plats eller att låta det ligga kvar. I det fall reningsverket ska vara kvar på sin plats så ingår det i utredningen att säkerställa vilka åtgärder som krävs för att göra det möjligt att bo nära reningsverket. Att anlägga en park ovan reningsverket är ett av alternativen som utreds.

Anledningen till utredningen har inget att göra med att reningsverket på något sätt är föråldrat eller har bristande kvalitet. Det har skribenterna missuppfattat. Reningsverkets framtid utreds till följd av behovet av fler bostäder i Västerås.

Beslut om reningsverket framtid förväntas att tas under 2020. Oavsett vilket beslut som tas så är reningsverket en viktig samhällsfunktion som tjänar västeråsarna dygnet runt – året om.

Ann-Charlotte Duvkär

Affärsområdeschef Vatten

Mälarenergi AB

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel