Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rannsaka dig själv innan du delar saker om Black Lives Matter

När filmerna och bilderna där man ser George Floyd bli mördad mitt i dagsljuset har spridit sig världen över så är det många, i alla fall nästan alla på mina sociala medier, som delar bilder och texter där det till exempel står “Justice for George Floyd” eller “Black Lives Matter”. Jag vet att alla de som delar det tycker att det som hände George Floyd är fel. Det är självklart att en människa, vem som helst, inte förtjänar att bli strypt till döds och det vet jag att alla jag känner håller med mig om.  

Men, vad är anledningen till att han blev mördad? Jo, rasism – och rasism kommer i olika former och storlekar vilket är det jag ser som det största problemet i det svenska samhället. För det finns personer som nu står upp för George Floyd och svartas rättigheter men som tyvärr själva bär på rasism och uttrycker sig rasistiskt om och även mot mörkhyade.  

Jag har i flera års tid hört hur det vid middagar med familjevänner, i skolan, bland bekanta och på jobbet talas negativt om bland annat somalier men även andra mörkhyade folkgrupper eller religioner.  

När somaliska barn går förbi en bit bort så kommer det ofta en kommentar om att "det är de där som snor alla cyklar” eller när man ser en mörkhyad familj att "de där kan inte uppfostra sina barn”.  

Många av dem jag har hört säga sådana saker delar nu alltså inlägg där man helt plötsligt står upp för svartas rättigheter, men det jag tror folk glömmer bort är att de exemplen jag nämnde ovan också är rasism, samma rasism som tog livet av George Floyd.  

Det mordet och kommentarerna vid middagsbordet är båda två rasism.  

Låt oss inte glömma bort det. Låt oss inte heller glömma bort att det som vi kanske bara tycker är "onödiga kommentarer” faktiskt är rasism. Rasism som vi sakta men säkert lär våra barn. För barnen lyssnar på sina föräldrar när de gång på gång hör mamma och pappa ha en dålig attityd gentemot mörkhyade människor. Även om det "bara är somalier” som man har "svårt för” är det emot den mörkhyade befolkningen. Vem vet hur det påverkar våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn att agera mot mörkhyade när de kommer upp i vuxen ålder. Det som sägs nu kan ses som ganska oskyldigt men hat föder hat och kommentarerna på fikarasten är ett slags hat. Ett hat som inte ska få växa.  

Därför, så länge vi har dessa kommentarer, nedlåtande blickar, olika behandlande och skitsnack mot bland annat somalier men också andra mörkhyade vid familjeträffen, med kompisarna, på jobbet eller vid middagsbordet kommer svarta inte att ha samma rättigheter som vi vita. Så länge det finns måste det få vara upplopp och demonstrationer för att svarta ska få sina rättigheter som de förtjänar. Att kunna få gå ute vilken tid som helst på dygnet utan rädsla för att bli mördad eller stoppad av polisen bara för sin hudfärg.  

Vi runt omkring får inte acceptera den här nedlåtande tonen mot mörkhyade människor, för det är rasism och det är exakt samma sak som fick George Floyd att bli mördad häromdagen. 

Glöm inte det.

Arian Twana

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel