Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rationell miljöpolitik

Mitt i vår coronakris då alla andra politiska frågor får träda tillbaka förmanas, att vi inte får glömma miljöfrågan. Det är förvisso rätt och det är nyttigt, att se miljöansträngningarna i perspektiv.

Jag har en solskenshistoria, som jag gärna lyfter till insändarspalten för att motverka pessimismen.

I Västerås är vi ganska nöjda med vår miljövänliga sophantering inklusive de bruna påsarnas komposterbara återvinning. I Östergötland har vi kommit ett steg längre i tekniken. Där får hushållen en bunt klargröna plastpåsar för det komposterbara avfallet att slänga tillsammans med det andra avfallet i samma soptunna. Bara en typ av sopbilar och en sophämtningsrunda.

Sen körs allt till sopsortering i Linköping. Där hittar löpande bandet de gröna påsarna som matas av till gasproduktion.

Detta är en illustration till, att tekniken skall utnyttjas för allt mera avancerad återvinningssortering av sopor. Vi skall inte fortsätta den parodiska teknikförnekelsen i att försöka rädda Sargassohavet från microplaster genom att straffbeskatta användning av de väldigt funktionella plastpåsarna i hushåll och handel. -Gör inte förbud till ett självändamål.

Hans Stackegård

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel