Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rätt att välja skola - en självklarhet för oss moderater

Annons

För oss moderater är rätten att välja skola oerhört viktig oavsett om det handlar om att välja kommunal skola eller fristående skola. Alla barn är olika och en mångfald av olika skolor ger en möjlighet att kunna få den bästa skolgången för var och en. Det är inte heller föräldrarnas plånbok som ska avgöra vilken skola som barn och unga kan välja i Västerås. Alla - oavsett inkomst - kan välja att gå på en friskola och är inte som tidigare hänvisad till den kommunala skola som ligger närmast där bara de som hade råd att köpa bostad i upptagningsområdet kunde välja skola. Självklart är det elevernas val som ska gälla så långt det är möjligt oavsett om det handlar om att välja mellan olika kommunala skolor eller att välja en friskola.

Idag har vi många friskolor och kommunala skolor där eleverna har mycket bra resultat. Samtidigt har vi skolor som är bland de sämsta i landet. Detta kräver akuta och snabba åtgärder inte förslag om att tvinga elever till dessa skolor. Istället för att begränsa skolvalet bör vi ta elever och föräldrars bortval på största allvar.

Detta ställer krav på de kommunala skolorna både med att kunna vara flexibla med lokaler och att också ha bra framförhållning för att kunna anpassa efter antalet elever. Tyvärr är fallet idag att framförhållningen brister och det råder stor brist på skollokaler på vissa områden. Här har vi moderater krävt och lagt förslag om att Västerås måste ha en bättre planering för skollokaler.

Fokus ska alltid vara på alla elever har rätt till en bra skolgång där alla kan få stöd i sin inlärning för att kunna nå så långt som möjligt. Det innebär att elever och deras föräldrar ska kunna välja den skola som passar bäst för just deras barn.

Elisabeth Unell (M)

andre vice ordförande i kommunstyrelsen

Caroline Högström (M)

andre vice ordförande i grundskolenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel