Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen fortsätter att strunta i brottsligheten

Mellan januari till augusti i år har 228 skottlossningar ägt rum där 27 personer har avlidit och 75 personer har skadats svårt visar statistik från polisen. Nästan alla skjutningar är dessutom kopplade till gängkriminalitet. I mitten av augusti skedde en skjutning som skakade om hela Sverige och som har gett svallvågor i samhället; ett barn blev avrättat och det är tydligt att politiker måste ta sitt ansvar. 

Det är den rödgröna regeringen, med Stefan Löfven i spetsen, som bär huvudansvaret för oförmågan att ta itu med kriminaliteten. 

Tyvärr är det inte bara skjutningar, utan även andra typer av grova brott som ökar. Rån, misshandelsfall och bombattacker. Enligt Brås sammanräkning inträffade ifjol 257 stycken sprängningar, vilket är en ökning med närmare 60 procent på bara ett år. Utvecklingen saknar helt motstycke i övriga Europa. Det är talande att forskare på Försvarshögskolan får söka sig till Afghanistan för att finna en jämförbar situation.

Det är den rödgröna regeringen, med Stefan Löfven i spetsen, som bär huvudansvaret för oförmågan att ta itu med kriminaliteten. Under flera års tid har Socialdemokraterna röstat nej till åtskilliga förslag för att göra det kriminella livet svårare och ge polisen rätt förutsättningar att kunna göra sitt jobb. Hur mycket de än skyller på omvärldsutvecklingen eller på otur, kan de aldrig bortförklara att efter sex år med rödgrön regering, och med en socialdemokratisk statsminister, är otryggheten värre än någonsin. 

Flera saker kan göras inom den närmaste framtiden. I väntan på fler poliser skulle Moderaternas satsning på 2 000 nya ordningsvakter ha en trygghetsskapande effekt och avlasta polisen med olika uppgifter, till exempel transporter. På längre sikt måste även antalet poliser, främst i yttre tjänst, bli fler och straffen skärpas. Vi har i dag färre poliser i yttre tjänst än när regeringen tillträdde, trots att befolkningen har ökat. Idag får grovt kriminella mängdrabatt ju fler brott de begår och unga döms mycket sällan till längre straff på grund av en särskild ungdomsrabatt. Skulle gängbrottslingar tillbringa mer tid i fängelse, så skulle de också ha mindre möjligheter att begå nya brott.

Socialdemokraterna tar inte brottsligheten på allvar, trots att kriminaliteten ökar.

Benjamin Dousa

Förbundsordförande MUF

Johan Erikols

Distriktsordförande MUF Västmanlands län

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel