Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen har agerat för långsamt mot covid-19

Sent omsider har det kommit kritik mot de höga dödstalen i covid-19 i Sverige jämfört med grannländerna. Kritiken har inte riktat sig så mycket mot de ansvariga, politikerna, utan mot deras expertmyndighet, Folkhälsomyndigheten, och i synnerhet statsepidemiolog Anders Tegnell personligen.

Det är märkligt att regeringen under pandemin till synes har lutat sig tillbaka och mest hänvisat till FHM och sjukvårdsregionerna.    

I en intervju i SVT den 31 juli menade Tegnell att det var "felaktigt" att jämföra de svenska och norska dödstalen. Han menade att förutsättningarna varit så olika, eftersom Sverige tidigt fått in mycket smitta genom resandet till alperna under sportloven. Detta var ett synnerligen tunt argument, med tanke på att ungdomarna i Oslo gör denna typ av resor i lika hög grad som de i Stockholm.    

En bättre förklaring gavs i en intervju med chefen för den norska motsvarigheten till FHM. Hon påpekade att nedstängningen av samhället kommit så mycket snabbare och kraftfullare i Norge, därför att regeringen där kunde använda sig av snabb krislagstiftning som man inte har större erfarenhet av i Sverige. Man använde sig av lagar i stället för rekommendationer.

De norska erfarenheterna under andra världskriget har gett större legala möjlighet att hantera nya kriser. I Norge var det regeringen, inte deras experter, som tog det operativa ansvaret under pandemin, och fokus där har varit på dödstalen, inte i första hand ekonomin och belastningen på sjukvården, som i Sverige.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel