Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen raserar elmarknaden

Energiuppgörelsen år 2015 innebär att Sveriges elmarknad år 2050 skall till hundra procent vara förnybar. Kärnkraften, visserligen fossilfri men ej förnybar, skall avvecklas. Grovt räknat innebär detta, att landets behov av el skall täckas av hälften vattenkraft och hälften sol- och vindkraft. Detta beslut om förnybart är förvånande. Vilken investerare är intresserad av ett land som blir beroende av vindförhållanden.

Tyskland har varit förutseende i samband med deras avveckling av kärnkraften. Genom import av stora mängder naturgas från Ryssland kan balans i systemet erhållas. Naturgas emellertid innehåller stora mängder växthusgaser, sextiofem procent jämfört med kol.

Hur kan Sverige få balans i systemet vid svaga vindförhållanden. Import av sol-och vindkraft från omgivande länder är uteslutet eftersom Sverige ligger i en nordeuropeisk vindkorridor, närliggande länder får samma vindproblem. Rysk gas med innehåll av växthusgaser är uteslutet. Norsk vattenkraft är begränsad av flaskhals i nätöverföringen till Sverige.

Svenska kraftnät säger nej till ökat effektuttag i Mälardalen och Skåne. Detta gäller bristande nätförhållanden och det tar 10 till 15 år att bygga ut näten. De utsatta är i huvudsak: Stockholms utbyggnad av tunnelbanan. Uppsalas nya stadsdel. Västerås nya stadsdel. Pågens utbyggnad i Malmö. Detta är bara toppen av ett isberg.

Malmö flaggar för ytterligare problem. De senaste nio åren har Skåne byggt ut vindkraften men resultatet är negativt eftersom två värmekraftverk i Malmö läggs ner. Uniper stänger Öresundsverket och Neon stänger Heleneholmsverket.

Vad gör då regeringen? I höstbudgeten kommer vi att få erfara detta. Förhållanden för kraftvärmeverken kommer att försämras med höjd energi- och koldioxidskatt på bränsle, vilket har upprinnelse i en ny doktrin nämligen noll utsläpp av växthusgaser år 2045. Detta i ett nästan koldioxidneutralt land, där stora skogar suger upp koldioxiden. Förra århundradet byggde kloka politiker en elmarknad av världsklass som nu raseras, näten försummas.

Tord Wiklund

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel