Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringens falska folkhem

Att svensken ska kunna omhändertas från vaggan till graven är en av de tankar som varit grundläggande för den svenska välfärdsstaten under generationer. Detta innebär mer än bara tillgång till A-kassa och räddningstjänst. Det innebär även att det offentliga ska ha handlingskraft och flexibilitet för att leda det svenska folket genom kriser och svårigheter som nationen ställs inför.

De senaste månaderna har vi fått bevittna samma mönster som urartar alla gånger regeringen tvingas tackla oväntade problem. De första veckorna präglas vanligtvis av apati och inaktivitet följt av en plötslig uppenbarelse av problemets omfattning som slutgiltligen får sitt klimax i halvdana åtgärder som på sin höjd enbart kan komma verka som skademinimering. Det är dock inte enbart den sittande regeringen som bör hållas ansvarig, vår dåliga beredskap och det offentligas oförmåga att agera när det behövs som mest har varit en samlad insats från både de rödgröna och Alliansen.

Som tack för sitt tålamod har det svenska folket fått tvetydiga budskap från rikets högsta ledning. Löften om karensdagar som uteblir och diskussioner om huruvida det är rätt att slopa parkeringsavgifter för vårdens hjältar. Det svenska näringslivet och samhällsviktig personal kan inte livnära sig på tomma löften. De arbetare och företag som hjälper till att hålla Sverige vid liv förtjänar långt bättre och det är under all kritik att de nu ska tvingas hållas i livhanken av partier som bidragit till att sätta dem i detta nödläge genom sin passivitet.

Svensk beredskap har aldrig varit så dålig som i dag. Att svensken tvingas betala en av världens högsta marginalskatter och astronomiska punktskatter på livsnödvändigheter samtidigt som det offentliga gång på gång är inkapabelt att hantera de kriser som vi ställs inför kan inte beskrivas på annat sätt än som ett enormt svek.

Sverigedemokraterna har sedan länge förespråkat en förbättrad krishantering både genom ökad nationell självhushållning när det gäller kritiskt materiel och återupprättandet av beredskapslager. Beredskapsfrågan gäller försäkringen av vårt land. En försäkring som både regeringen och Alliansen aktivt har avvecklat genom åren, fältsjukhus har skänkts bort, andningsmasker har bränts upp och antalet intensivvårdsplatser har minskat dramatiskt. I slutänden handlar det om huruvida man anser att vårt land är värt den försäkringen eller inte och i vilket tillstånd nästkommande generationer ska få ärva riket.

För oss råder det ingen tvekan om huruvida vårt land och de generationer som ska ärva det är värda den försäkringen. Kan socialdemokraterna intyga samma sak?

Emil Eneblad, Ungsvenskarnas kriminalpolitiska talesperson

Ronja Kullinger, kontaktperson Ungsvenskarna Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel