Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringens gröna miljöskatter är i praktiken röda skattehöjningar

Annons

Miljö- och klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. Det krävs en kraftfull och systematisk politik som gör skillnad på riktigt. Men regeringen väljer att satsa på rena symbolåtgärder som plastpåseskatten och skatten på avfallsförbränning. Regeringens gröna miljöskatter i är praktiken röda skattehöjningar. Det säger Moderaterna nej till.

Regeringen inför nu en rad skatter med liten eller ingen påverkan på miljön och klimatet. Plastpåseskatten på tre kronor är det tydligaste exemplet. Den innebär att en plastpåse kommer att kosta sex, sju kronor för konsumenten i butik.

En pappersbärkasse måste återanvändas 43 gånger för att vara mer miljövänlig än en plastpåse och en tygkasse i bomull måste användas 7 000 gånger.

Regeringen motiverar skatten med att nedskräpning och resursförbrukningen ska minska. Men Konjunkturinstitutet sågar skatten jäms med fotknölarna. Myndigheten konstaterar att skatten tvärtemot regeringens intentioner riskerar att öka resursförbrukningen när människor övergår till att använda andra typer av påsar.

En pappersbärkasse måste återanvändas 43 gånger för att vara mer miljövänlig än en plastpåse och en tygkasse i bomull måste användas 7 000 gånger.

Hela EU står för mindre än 1 procent av den totala mängden avfall som hamnar i världshaven. När MP:s språkrör Per Bolund säger att skatten behövs för att ”varje dag strandar det valar och delfiner som har magarna fulla med plastpåsar”, blir det nästan löjeväckande. Moderaterna vill självklart minska nedskräpningen, men att straffbeskatta svenskar som köper plastpåsar löser inget.

Det behövs internationellt samarbete för att gå till botten med problemet. Moderaterna satsar två miljarder extra på klimatbistånd – pengar som kan användas för att minska miljö- och klimatpåverkan från plastpåsar i fattigare länder. Fem länder i Asien står för ungefär hälften av plastskräpet i haven och det är den plasten som hamnar i magen på valar och delfiner.

Plastpåseskatten är tyvärr inte den enda dåliga. Regeringen inför också en skatt på avfallsförbränning, trots att förslaget kritiseras av regeringens egen utredare. Konjunkturinstitutet slår fast att skatten inte är ett träffsäkert eller kostnadseffektivt sätt att öka materialåtervinningen eftersom den inte påverkar de aktörer som från början skapar avfallet. Västmanlänningarna har dessutom redan investerat i en dyr men miljöeffektiv avfallsförbränningsanläggning. Nu får Västmanlänningarna betala dubbelt utan att förbättra för miljön bara för att miljöpartiet saknar effektiv politik.

Miljö- och klimatpolitiken måste kännetecknas av krav på resultat för att vara långsiktigt trovärdig. Regeringens symbolpolitik riskerar inte bara att bli resultatlös, den minskar också människors tilltro till miljöskatter generellt – trots att detta är skatter som i sina bästa stunder är både effektiva och fullt legitima.

Louise Meijer (M)

miljö- och klimatpolitisk talesperson

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot för Västmanlands län

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel