Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regionala flygplatser behövs för ambulansflyget

De svenska regionala flygplatserna har mycket tuff ekonomisksituation när det finns nationella och internationella restriktioner på grund av covid-19-pandemin. Det gör att flera flygplatser nu hotas av nedläggning.

"Vi är oroade för en situation där nedläggning av regionala flygplatser får konsekvenser för patienter i hela Sverige", säger Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflygs ordförande Annika Tännström (M). 

Regionala flygplatser används för hämtning/avlämnande av patienter, tankning och omlastning och förkortar restiden avsevärt jämfört med vägambulanser. 

Utan ambulansflyg vid regionala flygplatser kommer fler patienter att behöva köras på vägarna, vilket förutom längre transporttid för patienterna, innebär att vägambulanser blir upptagna onödigt lång tid, tid som de är borta från länet och därmed inte kan utföra utryckningar på hemmaplan.

"En omfattande nivåstrukturering av vården pågår. Allt fler ingrepp koncentreras till ett fåtal sjukhus i landet, då måste patienterna kunna transporteras dit och hem igen på ett tryggt och säkert sätt. Vill vi ha en jämlik sjukvård över landet krävs en väl fungerande, snabb och patientsäker transportorganisation. Om flera regionala flygplatser läggs ner försvåras och fördyras transporter av patienter i Sverige. Det är därför av nationellt intresse för patientsäkerheten att det finns regionala flygplatser", säger Annika Tännström.

För att sjukvården ska kunna använda en flygplats för ambulansflyg och organtransport behöver flygplatsen vara en instrumentell flygplats så flygplanen kan landa även i dåligt väder och begränsad sikt.

Annika Tännström (M)

Ordförande Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg 

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel