Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regionen måste värna de mest utsatta

De moderata regionpolitikerna Anna Nyman och Jonna Lindman föreslår i en motion till regionfullmäktige den 22 oktober att Region Västmanland gör det möjligt för en samtalsmottagare att få se regionens nummer vid uppringning till patienter.

Vid en första anblick, kan förslaget uppfattas som relevant eller till och med som en önskad utveckling. Vid noggrannare granskning av förslaget uppstår en verklighetsbild som vi anser bör undvikas. I Region Gävleborg genomfördes ett liknande förslag vilket också motionären själv hänvisar till. Det motionären inte belyser är hur Region Gävleborgs telefonväxel blev belastad och nedringd av patienter med missade samtal. 

Vården möter individer med olika bakgrund och från olika delar av samhället. Ett enormt problem med förslaget i motionen rör de mest utsatta i vårt samhälle - de som lever i familjära situationer som innefattar hot och våld. Om en flicka som lever inom en hederskultur får ett samtal från Region Västmanland, där numret syns i displayen eller på telefonlistor, kan det leda till förödande konsekvenser för henne. 

Från mittenstyret i regionen föreslår vi därför, gemensamt med Socialdemokraterna och Centerpartiet, avslag på motionen. 

Att se vem som ringer är en bekvämlighet. Att veta att vården har sökt dig, så att du ringa tillbaka är viktigt och enkelt. Men att skydda de utsatta individer som är i behov av vård, i dessa situationer, är en skyldighet som regionen måste värdera ännu högre.

För oss är valet enkelt – vi värnar de utsatta!

Helena Hagberg (L) regionråd, Region Västmanland

Bengt Akterhag

Andreas Akterhag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel