Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rekordmånga svenskar vill ha kärnkraft

Steg för steg har den svenska allmänheten utvärderat våra behov och tillgängliga alternativ och kommit till slutsatsen att kärnkraft uppfyller våra önskemål och behov och bör vägas in i konkurrens med övriga på sina meriter.

Jämfört med dikeskörningar såsom Chernobyl och Fukushima har västeuropeisk kärnkraft en fantastisk driftstatistik, och efter att driftåren staplas på hög slutar allmänheten att lyssna på belackarna och ser till historien.

En intressant faktor är vindkraftens utveckling. När den introducerades var det säkert många naturvänner, som såg det småskaliga självhushållet förverkligas även på energiområdet, men när vindsnurrorna dominerar horisonten på våra och danska kustlinjer började man bli betänksam. När nu storskaligheten resulterat i bygdesamhällen överskuggade av 250 meter höga propellermaster med ständigt oljud ökar betänkligheten.

När man sedan följer Tysklands politiska kärnkraftstängning och finner att vindkraftens 30-procentiga tillgänglighet resulterar i komplementkörning av brunkolkraft till 70 procent av vindkrafteffekten undrar den svenske observatören om det var så klokt av välja bort kärnkraften.

Det finns alla skäl att allmänheten ändrar sitt förhållande till fortsatt kärnkraft i Sverige. Nu gäller det att få den tröga ledningen inom Vattenfall att se sin egen stora möjlighet i att utnyttja signalen och göra det enkla beslutet att köra vidare på alla cylindrar i Ringhals. Gör ett ändringsbeslut: Stäng inte R1 och R3!

Hans Stackegård

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel