Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Renässans för kontoret när synen på arbetsplatsen förändras

Hur våra städer utvecklas i framtiden har aldrig varit mer ovisst. Kommersiella ytor kommer att användas annorlunda jämfört med tidigare, det verkar alla överens om. Men det finns utmaningar. Lagar och regler, arbetsmiljöansvar och risk för sjunkande lönsamhet är bara några.

Vi kommer inom kort att publicera en rapport som visar utvecklingen av hyresnivåer och vakansgrader för kontor på 13 lokala marknader i mellersta och norra Sverige, däribland Västerås. Rapporten visar att kontorshyresmarknaden utvecklats starkt de sista åren. Det ska vi vara glada för. Stark efterfrågan på moderna kontor är ett kvitto på välmående företag som i förlängningen skapar jobb och i bidrar till förutsättningar för välfärdssatsningar. Sen kom coronapandemin, som inte bara fört med sig digitala möten och hemarbetet, utan också en slags eskalerande identitetskris för våra arbetsplatser, och i förlängningen våra stadskärnor.

Däremot har vi förutom butiker börjat oroa oss för kontor, restauranger och hotell. Med andra ord allt det vi räknar med, nästan kräver, ska finnas i våra stadskärnor till ett oändligt utbud.

Att efterfrågan på kommersiella lokaler möjligen avtar inom alla segment är inte orimligt, men omvandlingen i våra stadskärnor är inget nytt. Däremot har vi förutom butiker börjat oroa oss för kontor, restauranger och hotell. Med andra ord allt det vi räknar med, nästan kräver, ska finnas i våra stadskärnor till ett oändligt utbud. Hyresvärdarna står redo att utveckla sina fastigheter för att skapa morgondagens stadskärna men det saknas inte saker att fundera över.

Regelverken, exempelvis plan- och bygglagen, behöver förenklas, inte minst om kontor ska bli bostäder. Här vilar ett stort ansvar på våra politiker, liksom den gör i frågan om undantag från kommunala särkrav.

Behovet av attraktiva arbetsplatser kommer inte att upphöra i framtiden, tvärtom. Fysiska möten kommer sannolikt att bli färre men uppskattas mer. Hemarbete innebär inte heller att arbetsgivarnas ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö upphör. En automatisk återgång till traditionella stationära arbetsplatserna med egna kontorsrum kanske vi inte får se, men vi kommer vilja ha generöst med utrymme mellan oss för att känna trygghet och vara förberedda för nya virusutbrott. Det finns redan omfattande studier som visar hur vi vill ha våra framtida arbetsplatser. Signalerna vi snappat upp från hyresvärdar under insamlingen av underlaget till vår rapport bekräftar att hyresgästernas önskemål om lokalanpassningar nu är fler och tydligare än tidigare.

Vi kan undvika tomställda lokaler och i våra städer om hyresvärdar slipper navigera bland krångliga och obsoleta regelverk.

Om hemarbete gör att effektivitet och lönsamhet sjunker i tjänstesektorn är det inte givet att alla kommer ha kontoret hemma vid köksbordet i framtiden. Om trender som co-working och aktivitetsbaserade kontor förstärks kanske efterfrågan på kommersiella lokaler totalt sett inte alls sjunker.

Vi kan undvika tomställda lokaler och i våra städer om hyresvärdar slipper navigera bland krångliga och obsoleta regelverk. Arbetsgivare som kan erbjuda funktionella och inspirerande arbetsplatser i kombination med frihet att arbeta hemifrån blir vinnarna. Kontoret som arbetsplats kan få en renässans. Det skulle våra stadskärnor må bra av.

Andreas Sjöberg

vd Fastighetsägarna MittNord

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel