Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik på ledare

Replik på ledaren i VLT den 1 juli, ”Sverige saknar beredskap att hantera en eventuell elkris”. Pontus Almquist skriver i rubricerade ledare med underrubriken ”Växthusgaser eller kärnkraft, MP” att Karlshamns oljekraftverk har tagits i bruk vecka 27, det vill säga mitt i sommaren. Han anger dock inte den egentliga anledningen till denna unika händelse.

Anledningen är att det råder brist på inkopplade stora synkrongeneratorer i södra Sverige.

Dessa maskiner behövs för att bidra med svängmassa och reaktiv effekt för att kunna upprätthålla vinkel - och spänningsstabilitet i stamnätet i södra Sverige. Anledningen är alltså inte i första hand att producera elenergi.

Vad Almquist inte heller nämner är att Ringhals 1 kommer att hållas igång under tiden 1 juli–15 september 2020. För detta betalar Svenska Kraftnät, som är den myndighet som ansvarar för stabiliteten i det svenska stamnätet, 300 Msek till Vattenfall. Därigenom förstärks maskinkapaciteten i södra Sverige med de två synkrongeneratorerna i Ringhals 1 (källa Ny Teknik 2020-07-02). Avtalet mellan Svenska Kraftnät och Vattenfall är unikt.

Vind-och solkraft i all ära, men dessa kraftslag bidrar inte med någon svängmassa till det elsystem de är inkopplade till. Svängmassan är nödvändig för att upprätthålla vinkelstabiliteten i kraftnätet.

Nu funderar Svenska Kraftnät på hur man skall skall kunna upprätthålla stabiliteten i kraftnätet i södra Sverige nästa sommar. Då är ju Ringhals 1 nedstängt. Eller?

Det är tydligt att det krävs en ordentlig analys av vem som är ansvarig för det svenska elkraftsystemets långsiktiga utveckling. Behövs mer grundläggande forskning för att specificera hur det framtida svenska elkraftsystemet skall se ut?

Jan Samuelsson

Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel