Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Riskera inte Kvinnohusets verksamhet

S-styret i Västerås har beslutat att Bostads AB Mimer inte får äga fastigheter som inte är hyresbostäder. "Mimer ska koncentrera sig på bostadsfastigheter. Det enda möjliga undantaget är stadsdelscentrum, typ Skiljebo och Viksäng.” I dag äger det kommunala bostadsbolaget bland annat Kvinnohusets, Askövikens naturskolas lokaler och ett antal förskolor. Det är mindre lokaler men innehåller verksamheter som är oerhört viktiga i Västerås.

För oss moderater och kristdemokrater är det självklart att ett allmännyttigt bostadsbolag också ska kunna hyra ut lokaler för en verksamhet som Kvinnohuset, Askövikens naturskola och förskolor. Det är fel att av princip avveckla och sälja lokaler där en försäljning riskerar viktig verksamhet.

En försäljning av Kvinnohusets lokaler kan innebära att verksamheten tvingas flytta från ett i dag viktigt och strategiskt läge. Det upplevs dessutom som ett tryggt läge för en verksamhet som hjälper de mest utsatta kvinnorna. 

Ett argument är att Bostads AB ska agera affärsmässigt, men affärsmässiga verksamheter ser behovet av att också hyra ut till verksamheter som positivt bidrar till samhället, särskilt när hyresintäkterna är större än bolagets kostnader för fastigheten.

Majoritetens huvudargument för att Bostads Mimer AB inte längre ska stå som ägare handlar i grund och botten om att Kvinnohusets lokaler ligger i fastigheter som inte är hyresbostäder. Ledorden verkar vara principer och inte noga övervägda beslut.

Självklart ska Bostads AB Mimer inte bygga dyra kontorsfastigheter men att värna viktiga verksamheter där man redan i dag äger lokalerna och där lokalerna bidrar positivt till företagets ekonomi är för oss moderater och kristdemokrater en självklarhet.

Bostads AB Mimer är det största bostadsbolaget i Västerås och förvaltar tusentals bostäder i staden, vars mål är att bygga med omtanke, nytänkande och engagemang. Då är det anmärkningsvärt att S, L, C och MP med sina storslagna planer för bolaget inte är beredda att säkra Kvinnohusets verksamhet.

Elisabeth Unell, oppositionsråd (M)

Amanda Agestav, oppositionsråd (KD)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel