Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rör inte min semester

Vi har jobbat 24/7 hela året, vi tycker om vårt jobb, vi är inga hjältar, vi gör vårt jobb. Vi som alla andra längtar till sommaren för att få vara ledig, vara med familjen, träffa nära och kära och ladda batterierna för att orka ett år till.

Men så kom Coronan, vi fick ett s.k. hälsosamt schema tilldelat oss från arbetsgivarna där vi jobbar dag, dag, kväll, kväll, ledig, ledig och vid nattarbete natt, natt, ledig (avstigning av natt innebär att denna dag är helt förlorad och att kalla den ledig är en sanning med modifikation) ledig, ledig. Det innebär att vi är inne och jobbar på 6 helger av 6. Vi förstår att vi måste jobba mera nu med tanke på situationen, det ställer vi upp på. Men det innebär också att det är min familj som blir lidande, mina barn, föräldrar, partners. Jag har inte så mycket tid tillsammans med dem längre. Jag känner mig redan ganska trött och sliten. Känner att jag inte hinner fylla på med lika mycket energi längre.

Att arbeta enligt detta schema fram till sista september är oerhört tufft. Vi gav som förslag att vända på turerna göra kväll, kväll, dag, dag, ledig, ledig etc. Ett sådant schema skulle innebära 18 timmar mer sammanhängande tid de lediga dagarna. Totalt 75 timmar med återhämtning. Det förslaget har förkastats från arbetsgivarna som använder sig av argumentet att det inte är hälsosamt att jobba så. Vad det ohälsosamma består av har vi inte fått en förklaring till. Vad som är mer intressant är att vi alltid har jobbat på det viset innan men då spelade det inte någon större roll.

Men snart så kommer sommarsemestern som vi alla har längtat och satt vår tilltro till.

Men så jag misstog mig. Årets semester blir förskjuten och vår s.k. huvudsemester kommer att ligga någon gång i juni-september. Vi kommer dessutom bara att få 3 veckors semester och som tack och kompensation så får vi 1 extra semesterdag. Jag kallar det ett hån mot oss som arbetar i sjukvården. Vi får inte ta ut vår semester under sommaren och som tack för det så får vi 1 extra semesterdag? Vilka andra skulle gå med på det?

Att vara ledig i september när barnen har börjat skolan, partners haft sin semester redan. Hur tänker ni?

Är inte VI värda vår ledighet, värda VÅR återhämtning. Så vi kan leverera ett säkert, kompetensmässigt och proffsigt bemötande till alla våra vårdsökande patienter under dygnets alla timmar ett år till? Är inte jag lika viktig som den jag vårdar.

Västmanlands politiker och Region hur kan ni stå för det här beslutet?

Ge oss i alla fall en skälig kompensation. Nu kan jag känna att inga pengar i världen skulle ge mig rätt kompensering för att ta ut semester i september. Det är 4 månader till dess och det är lång tid men med en skälig ersättning skulle det i alla fall kännas bättre.

Ställer även frågan, hur kan det komma sig att varje år så har vi alltid samma problem. Sommarsemester är ingen tillfällighet, den kommer varje år. Trots detta faktum så får jag och mina kollegor alltid försvara vår lagstadgade rätt till semester.

Varför inte ligga steget före och planera inför varje år. Vara en bra rekryterande arbetsgivare som ser till att lyssna till oss på golvet, vara lyhörd för våra åsikter. Och framför allt ge oss bra förutsättningar genom att visa med tydlighet att Regionen tänker möta upp oss i vårt löneavtal.

Om det finns en tydlighet och en vilja från både politiker och arbetsgivaren att vara en bra arbetsgivare genom att ge oss förutsättningar till återhämtning och att lyfta våra löner så kommer även flera att vilja stanna kvar. Vilket löser hela denna cirkus, flera kollegor innebär desto lättare att vara varandras vikarier.

#Rörinteminsemester

Angelica Gradh Leg Barnsjuksköterska, Novalie Mörk, Leg Barnsjuksköterska

Britt Meijer Leg Barnsjuksköterska, Ann-Sofie Marmont, Leg Sjuksköterska

Västerås sjukhus.

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel