Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rysk-ortodoxa kyrkan – en säkerhetsrisk?

Ett par herrar har nu kommit fram till att kyrkans placering intill landningsbanan måste bevakas efter denna "enastående folkomröstning" och det finns många aspekter till det. Sanningen var väl att vi skulle hålla tyst om riskerna med kyrkans placering tills folkomröstningen var klar. Sedan hänvisar de till en passus i SvD, där Patrik Oksanen påpekar att församlingsprästen kommer att höras i domstol om ekonomisk brottslighet.

Olika medier har under lång tid tagit upp risker med aningslösa kommunpolitiker där också den rysk-ortodoxa kyrkan i Västerås har nämnts. Enligt säkerhetsexperter utgör ryska kyrkor i flera länder täckmantel för underrättelseverksamhet, likaså hamnar och broar.

Centerpartisten Lars Kallsäby, under sin tid som ordförande i byggnadsnämnden, gav enväldigt bygglov till kyrkan. KD-politikern Erik Söderberg, tidigare i byggnadsnämnden, miljökonsult i Västerås flygplats och med kopplingar till kyrkan har enligt uppgift varit mycket nöjd med sitt engagemang. Moderaten Evelina Goderhult, ersättare i byggnadsnämnden, har i mötet med flygplatsens vd agerat som talesperson åt kyrkan, och tolk åt prästen Makarenko, mycket märkligt för Makarenko talar svenska. 

Elisabet Unell (M) tycker att det är skrämmande och chockerande, nästa steg är vad vi kan göra nu, för vi måste hantera det. Vad blev resultatet? VLT har rapporterat mycket bra i ett flertal artiklar om kyrkans tillblivelse, tidigare.

Inga Wallin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel