Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Allt fler ser att framtiden är vänster

Annons

I sin replik efterlyser Maria Werme en politik som minskar klyftorna, ökar tryggheten i arbetslivet, begränsar vinsterna i välfärden, möjliggör fler hyresrätter med rimliga hyror och stärker trygghetsförsäkringarna.

Vi tycker att det är bra att fler ser behovet av att åter bygga ett samhälle som är starkt för vanligt folk. Ett samhälle med en robust välfärdsstat där de rikaste i högre grad bidrar till att hålla samman landet.

Under sina åtta år i regeringsställning sänkte de borgerliga partierna skatten med 140 miljarder kronor – med stora revor i välfärden som resultat. Förra hösten röstade Moderaterna och Kristdemokraterna igenom en budget i riksdagen som sänkte skatten med 20 miljarder kronor. 500 kronor mer per månad till den som tjänar 60 000 kronor i månaden. I dag är det bara USA, Schweiz och Hongkong som har fler superrika än Sverige, som andel av befolkningen.

Men det är inte ytterligare privatiseringar och stora ofinansierade skattesänkningar som är svaren på skribentens frågor. Den politiken har nått vägs ände. I stället för ökad framtidstro fick vi växande ekonomiska klyftor och en försvagad samhällsgemenskap.

För att klyftorna ska minska krävs en mer vänsterorienterad ekonomisk politik och ett jämnare fördelat välstånd. Det är den S-ledda regeringen som prioriterar ökade resurser till kommuner och regioner, till vår välfärd, framför skattesänkningar för de rika. Det är den S-ledda regeringen som slåss för att behålla det statliga investeringsstödet till billiga hyresrätter. Det var den S-ledda regeringen som lade fram ett förslag om att begränsa vinsterna i välfärden, vilket senare röstades ned.

Det socialdemokratiska projektet, att åter bygga ett samhälle som är starkt för vanligt folk, möter än så länge en högermajoritet i riksdagen. Men vi är övertygade om att fler likt Maria Werme kommer se att Sveriges problem bäst angrips från vänster.

Pia Nilsson (S)

Olle Thorell (S)

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamöter från Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel