Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S bör lyssna på sina kompisar i Västerås, skatten ska vara låg

År 2013 var kommunalskatten för en västeråsare 31.24 kronor för varje intjänad hundralapp, genomsnittet i Sverige var då 31.73. Sju år senare, år 2020 är genomsnittet i Sverige hela 32.28 kronor för varje intjänad hundralapp, i Västerås ligger beloppet kvar på 31.24. I Västerås finns det en relativt starkt samsyn kring att hålla nere skattesatsen. Inför den senaste budgetprocessen var det endast Vänsterpartiet som la fram ett förslag som innebär att den enskilda västeråsaren skulle få bestämma mindre över sina egna surt intjänade pengar. De ville höja skatten med 35 öre.

Bland kommuner av jämförbar storlek är det få som har en lägre primärkommunalskattesats än Västerås, räknar man med den regionala skatten är det endast i 17 kommuner i hela Sverige som man betalar lägre skatt, sex av dessa ligger i Skåne, elva ligger i Stockholm. Västerås är nummer 18 och av dessa kommuner är det bara i Västerås och Sundbyberg där Socialdemokraterna ingår i den styrande koalitionen.

Under innevarande mandatperiod har finansminister Magdalena Andersson (S) flertalet gånger uttalat att det samlade skattetrycket ska öka. Hennes iver att genomdriva skattehöjningar lyser lika starkt som den röda rosen på hennes kavajslag.

Jag är förtroendevald för ett parti som ser det uppenbara värdet av att enskilda människor ska få bestämma mer över sina egna pengar. Vi kan därför tänka oss att i framtiden sänka skatten ytterligare, om de kommunala kärnuppgifterna är av tillfredsställande kvalitet.

Finansminister Andersson borde ta sitt förnuft till fånga och blicka västerut från Rosenbad mot Västerås stad där skatten alltså är över 1 krona lägre än snittet i riket, samtidigt skulle hon kunna konsultera sina lokala partikollegor som uppenbarligen ser ett värde av att inte ta ut mer skatt än nödvändigt.

Jacob Axelson (L)

Ersättare kommunstyrelsen Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel