Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S bryr sig inte om vårdköerna

Köer i vården är ett gissel för patienten men inte för Region Västmanlands politiska ledning. En gång i tiden lär det ha varit viktigt för verksamheten att ha patienter i kö som väntade på vård och behandling. Det gav verksamheterna bättre planeringsförutsättningar. Så är det inte idag. Köer i vården är och beskrivs som ett gissel för patienten. Det leder till längre sjukdomsperioder. Fler besök i vården. Omtagning av prover. Längre perioder med medicinering och sjukskrivningar och så vidare.

Även för verksamheterna är vårdköer ett stort problem. De är ett bevis på att verksamheten inte når uppsatta mål. Det är dessutom uppenbart för alla eftersom redovisningar görs en gång i månaden och är offentliga.

Jag har vid upprepade tillfällen efterlyst uppgifter vad vårdköer kostar. Något svar har aldrig givits. Min bedömning är att vårdköerna kostar regionen mellan 27 och 35 miljoner kronor. Kostnaderna uppstår på grund av extra vårdbesök och vårdagar, extra mediciner, omtagning av prover och så vidare.

Merkostnader uppstår även när patienter väljer att använda sig av vårdvalsmöjligheten och går till en annan vårdgivare för åtgärd istället för att köa i Region Västmanland (tack och lov för att den möjligheten finns). I vissa situationer väljer till exempel en klinik att köpa in hjälp av privata vårdgivare för att lösa sina uppgifter. Kort sagt, för verksamheten är vårdköer kostnadsdrivande, för anställda är vårdköer demoraliserande och för patienter är det ett gissel.

Kösituationen i region är besvärlig och ett stort problem. Ansvarigt regionråd Kenneth Östberg (S) uppgav vid senaste fullmäktigesammanträdet att 2 900 patienter väntar på operation eller annan åtgärd. 700 av dessa har väntat längre än vårdgarantins 90 dagar.

Vi har vid upprepade tillfällen föreslagit och finansierat extra satsningar för att arbeta bort köerna. Socialdemokraterna har lika konsekvent röstat bort förslaget. Vid budgetsammanträdet den 19 juni lade vi på nytt fram förslag om 15 miljoner kronor i extrasatsningar för att korta vårdköerna. Nu röstade även Liberalerna och Centerpartiet emot förslaget som de tidigare instämt i.

Än en gång ser vi hur regionledningen duckar för ett stort problem för patienter, verksamheter och anställda. Motiveringen är att de väntar på staten och dess statsbidrag. Det är att inte ta sitt ansvar. Regionledningen i form av minoritetsstyret lider brist på handlingskraft.

Tomas Högström (m)

Regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel