Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Därför bygger vi nytt akutsjukhus

Svar på Rune Kaalhus debattartikel ”Nya sjukhuset blir dyrt”, VLT den 28 maj.

Varför bygger Region Västmanland ett nytt akutsjukhus? Svaret är i någon mening enkelt: Nuvarande byggnader är utdömda som fastigheter, de håller bara ett antal år till. Alternativ till att bygga nytt sjukhus har varit att renovera, men då blir det en sådan omfattande renovering att kostnaden nästan motsvarar att bygga nytt. Det finns inga evakueringslokaler i dag vilket innebär att vi antingen måst dra ner på tillgängligheten för patienter eller bygga evakueringslokaler, något som i sin tur innebär nya kostnader. Vid nyproduktion kan verksamheterna i princip fungera som vanligt fram till inflyttningen.

För att kunna bedöma behoven av storlek på byggnaden, antal vårdplatser och innehåll i lokalerna har vi tittat på en rad faktorer. Några exempel är den demografiska förändringen i regionen, teknisk och medicinteknisk utveckling, forskning inom medicin och teknik och förändrade vårdbehov i framtiden. Till detta är vår ekonomi och våra politiska beslut ytterst styrande.

Regionfullmäktige har den 19 juni 2019 beslutat i full politisk enighet att bygga ett nytt akutsjukhus, där den totala investeringsutgiften uppgår till 6,8 miljarder kronor för byggnation och utrustning. Då får vi dessutom ett akutsjukhus som gör det möjligt att bedriva modern sjukvård, till gagn för både västmanlänningars vård och medarbetares arbetsmiljö.

Arbetet som påbörjades med ekonomi i balans under våren 2019, där vi sänker våra kostnader med 400 miljoner kronor de tre närmaste åren, ger oss förutsättning att finansiera kommande driftkostnader.

Denise Norström (S)

Regionstyrelsens ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel