Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: S: En falsk omtänksamhet om våra äldre, SD!

Annons

I en debattartikel i VLT den 9 maj hävdar Ann-Christine From Utterstedt (SD) att Sveriges äldre är de stora förlorarna på regeringens politik. Det stämmer naturligtvis inte.

Debattartikeln är i det närmaste kliniskt ren från substans och utgörs i stället av ett hopkok av lögner, plattityder i stil med ”det ska alltid vara gött att leva” – och en falsk omtänksamhet om våra äldre. Låt mig förklara vad jag menar med det sistnämnda.

From Utterstedt skriver att ”vår gemensamma skattekaka ska i största mån fördelas på välfärden och en av de största bitarna ska givetvis fördelas till er som bidragit, kanske hela ert liv, till denna gemensamma kaka”.

Men sanningen är att så fort Sverigedemokraterna får chansen att påverka den politiska riktningen i Sverige så ställer man sig på elitens – inte vanligt folks – sida.

När M/KD-budgeten, den statsbudget som i mångt och mycket styr Sverige, drevs igenom i riksdagen med hjälp av SD sänktes skatten med 20 miljarder kronor. Allra mest för de som tjänar mest. En försäljningschef med 60 000 kronor i månadslön får 500 kronor mer per månad medan en ensamstående undersköterska bara får 50 kronor mer per månad.

Eftersom varje sänkt skattekrona är mindre pengar över till välfärd krympte den gemensamma skattekaka, som From Utterstedt säger sig värna, väsentligt. Till exempel blev Västerås stad av med drygt 20 miljoner kronor i medel för att stärka bemanningen på våra äldreboenden.

I och med att SD röstade för M/KD-budgeten utökades den mycket orättvisa pensionärsskatten, trots att de lovade motsatsen under valrörelsen. Ett sjätte jobbskatteavdrag utvidgade skatteklyftan med över tre miljarder kronor. Det tycker vi socialdemokrater är oanständigt. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön.

I stället för falsk omtänksamhet tror jag att våra äldre eftersöker konkret politik som svarar upp mot de frågor som de anser vara viktiga: Väl anpassade bostäder, en trygg ekonomi på ålderns höst, en pålitlig sjukvård och äldreomsorg – och inte minst tillgången till det som gör livet värt att leva såsom social samvaro och kulturella aktiviteter.

Pensionärerna har varit en av Socialdemokraternas viktigaste prioriteringar när Januariavtalet har förhandlats fram. Vi är överens med C, L och MP att tillföra kraftigt utökade resurser till Sveriges kommuner så att de kan bygga ut och behålla en hög standard i äldreomsorgen. Vi är också överens om att vidta krafttag mot vårdköerna, avskaffa den orättvisa pensionärsskatten redan nästa år och höja pensionerna för vanligt folk 2021. Nästa år kommer även grundskyddet att höjas för de med de allra lägsta pensionerna.

Sakta men säkert bygger vi socialdemokrater ett starkare samhälle och ett tryggare Västmanland.

Pia Nilsson (S)

riksdagsledamot från Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons