Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: En trygg sjukförsäkring när livet förändras

Att minska smittspridningen och rädda liv är högsta prioritet just nu. För att kunna göra det tvingas regionerna skjuta upp mycket av den planerade vården. En konsekvens av det är att människor riskerar att utförsäkras. Vi måste förändra sjukförsäkringen så att den skyddar människor från att kastas ut i ekonomisk otrygghet.

Som en effekt av coronaviruset skjuts ett stort antal operationer upp. Hittills har över 40 000 operationer ställts in vilket innebär att omkring 150 000 personer står i operationskö inför hösten. Denna kö är ofrånkomlig och kommer högst troligt att fortsätta öka.

Att planerade operationer skjuts upp leder dels till att redan sjukskrivna behöver vara det en längre tid än väntat, samtidigt som fler kommer att behöva sjukskrivas. Utöver det tillkommer rehabiliteringstider både för de planerade operationerna men också det stora rehabiliteringsbehov som finns hos de som varit allvarligt sjuka i covid-19 och tillfrisknat.

Patienter som har fått sin operation framflyttad på grund av coronakrisen undantas just nu från de nuvarande sjukpenningreglerna som annars innebär att man riskerar utförsäkras efter 180 dagar.

Med det nuvarande regelverket i sjukförsäkringen riskerar alltså tusentals människor att till hösten förlora sin ekonomiska trygghet. Att få sin operation eller rehabilitering uppskjuten skapar stor oro och lidande. Många riskerar att försämras fysiskt samtidigt som man oroar sig för hur man ska klara av sin vardag och privatekonomi. Detta leder i sin tur till ökad psykisk ohälsa. Det kommer vi socialdemokrater aldrig att acceptera.

Patienter som har fått sin operation framflyttad på grund av coronakrisen undantas just nu från de nuvarande sjukpenningreglerna som annars innebär att man riskerar utförsäkras efter 180 dagar. Men undantaget gäller bara fram till den sista oktober. Samtidigt riskerar de sjukskrivna att sägas upp från sina jobb och bli arbetslösa på grund av coronakrisen.

Det är nu av största vikt att alla partier tar sitt ansvar och samarbetar för att hitta en lösning. För oss socialdemokrater råder det ingen tvekan om vad som behövs. Vi måste förlänga de tillfälliga reglerna som skyddar människor från att kastas ut i ovisshet och ekonomisk otrygghet på grund av ett virus som ingen av oss kunde förutspå för bara några månader sedan.

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov – det är grunden i vårt välfärdssamhälle. Vi kommer outtröttligt kämpa för en rättvis och rättssäker sjukförsäkring som ger människor trygghet och möjlighet att snabbt återkomma i arbete och bli friska. Samhället måste kunna ställa om i kristider som dessa, samtidigt som vi rustar oss för framtiden. Så bygger vi ett starkt och tryggt samhälle.

Olle Thorell (S)

riksdagsledamot för Västmanland 

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel