Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Ett kompetenslyft behövs för äldreomsorgen

Den coronapandemi som nu pågått i flera månader har blottat de brister som funnits i äldreomsorgen under en lång tid. Det råder ingen tvekan om att vi behöver göra mer för att stärka svensk äldreomsorg och för att möta allt fler äldre i befolkningen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör nu en miljardsatsning på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen.

Sveriges befolkning blir allt äldre, vilket är en stor framgång för vårt samhälle. Men det ställer i sin tur höga krav på vår välfärd.

Den största riskgruppen i pandemin är de äldre. Trots att omfattande insatser vidtagits inom äldreomsorgen, som utbildning i hygienrutiner, ett nationellt besöksförbud och slopad karensdag, har coronasmittan tagit sig in på våra äldreboenden. Även om alla omständigheter ännu inte är klarlagda har virusutbrottet visat att äldreomsorgen är sårbar – och det har strukturella förklaringar.

Sveriges befolkning blir allt äldre, vilket är en stor framgång för vårt samhälle. Men det ställer i sin tur höga krav på vår välfärd.

Under förra mandatperioden påbörjades ett omfattande arbete för att stärka svensk äldreomsorg. Regeringen har höjt de generella statsbidragen för att öka kvaliteten i välfärden. Ett investeringsstöd för fler äldreboenden har införts. Satsningar har gjorts för att öka bemanningen och stärka kompetensen bland personalen. Det socialdemokratiska löftet är att Sverige ska vara världens bästa land att bli gammal i.

Framtidens äldreomsorg ska byggas genom kompetensutveckling av trygga medarbetare. Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar nu 2,2 miljarder på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen. Satsningen innebär att cirka 10 000 personer runtom i landet kan få en tillsvidareanställning med lön på heltid och att han eller hon kan varva utbildningen med arbete. I Västerås gäller det 145 personer. Nu kan kommunerna anställa personer som redan till hösten kan påbörja en utbildning till undersköterska eller vårdbiträde.

Efter valet 2018 har vi i Västerås inlett reformarbetet med att vända utvecklingen.

Allt för länge har äldreomsorg fått stå tillbaka och dessutom i ett system som årligen har sänkt priset på vård och omsorg, vilket indirekt fått konsekvenser att kvaliteten inom vården sakta men säkert urholkats.

Efter valet 2018 har vi i Västerås inlett reformarbetet med att vända utvecklingen. Vi har nu avskaffat prisupphandlingar, vi har tillfört nya resurser till äldreomsorgen. Sedan starten på denna mandatperiod har vi i majoriteten tillfört över 30 miljoner kronor i nya kvalitetshöjande insatser.

Är det något coronapandemin har visat, är det vikten av att ha välutbildad personal med bra villkor, fasta anställningar och trygga chefer. Vi socialdemokrater tänker inte luta oss tillbaka och klappa oss själva på axeln, för vi ser att det finns väldigt mycket mer att göra. Vi måste fortsätta arbeta för ökade resurser, för att utbilda fler undersköterskor och medarbetare, för att få fler att jobba inom äldreomsorgen och vi behöver fortsätta skjuta till medel till äldreomsorgen.

Detta är ingenting som går att lösa fort utan det krävs målinriktning och riktade insatser. Socialdemokraterna kommer fortsätta vid varje givet tillfälle att kämpa för att utveckla äldreomsorgen i rätt riktning.

Anders Teljebäck (S)

kommunstyrelsens ordförande

Jonas Cronert (S)

ordförande i arbetsgivardelegationen samt

vice ordförande i äldrenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel