Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S, L, MP och V - bromsa inte utvecklingen av Västerås framtid

1890 hette Västerås ”politiskt starke man” Oskar Fredrik Wijkman, vilken spelade en avgörande roll i att Turbinhuset kunde uppföras, så att ingenjören Jonas Wenström därefter kunde flytta sin eltekniska verksamhet från Arboga till Västerås. Det var även Wijkman, som 1897 grundade Svenska Metallverken i Västerås som därmed kunde förse Jonas Wenström med den viktiga metallen koppar till ASEA:s elmotorer. Oskar Fredrik Wijkmans framsynthet har därefter lett fram till den position som Västerås har i dag inom det eltekniska området. Hade Arbogas politiska styre 1890 förstått betydelsen att erbjuda Jonas Wenström samma villkor som Västerås, så hade förmodligen storleken på Arboga och Västerås städer nu varit det omvända.

Nu 130 år senare, är en andra våg av industriell elkraft på väg att skapas genom nya forskningsframsteg i batteridrift. En elektricitet som befinner sig i sin linda och som bedöms bli den mest använda energiformen i framtiden. Med sitt näringsliv, särskilt inriktad på elkraft, har Västerås därmed ett stort försprång in i den nya tidseran.

Så vad kan då Västerås nuvarande politiker lära av Oskar Fredrik Wijkman framsynthet för att ta vara på denna möjlighet. Krävs kanske att Västerås politiska partier först förmår sluta fred, och se möjligheterna i det som är Västerås styrka, för att sedan med gemensamma krafter börja fokusera på uppgiften att Mälardalens Högskola ska uppgraderas till Tekniskt Universitet, och att Västerås politiker sedan med gemensam målmedvetenhet stöttar utvecklingen av Finnslättens framtidsvisioner, samt skrotar planerna på en nedläggning av Hässlö flygfält.

Kan man sedan även komma överens om att spara 500 miljoner skattekronor på att inte bygga ett tak, som ej kommer att fylla sin primära funktion, nämligen att skydda resenärerna från väder och vind, skulle det markera en snygg reträtt och politisk ansvarstagande. Särskilt eftersom ett ändamålsenligt tak över Resecentret i stället kan bekostas och byggas via Jernhusens och Trafikverkets försorg, och då helt gratis för Västerås Stad. Det enligt Åke Hillman, en person väl insatt i frågan i egenskap av före detta Kommunstyrelsens ordförande.

Att Västerås får ett Tekniskt Universitet, Finnslättens förespråkare en stark och målmedveten lokal- och nationell politisk stöttning att växa till ett Europeiskt centrum för elektrifiering- och automation, samt att flygskolorna på Hässlö via forskning och utbildning ges möjlighet att bidra till en förbättrad flygmiljö. Det kan ersätta förlusten av ett ”Gyllene tak” över Västerås Resecentrum. Därmed skulle Västerås spara 500 Miljoner skattekronor som i stället kan fylla de ekonomiska behov som uppstått i följderna av Coronapandemins framfart. Exempelvis öronmärka dessa 500 miljoner till kommunal kärnverksamhet som skola, vård och omsorg, där då främst personal inom hemtjänst och äldreomsorg skulle kunna erbjudas bättre lön, arbetsvillkor och utbildning. Detta för att deras yrke ska få en större uppskattning och högre status för det arbete de utför.

Kurt Åberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel