Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S-styret är naiva om stadens ekonomi

Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) skriver i sitt svar på vår föregående artikel att S-styret har full kontroll över Västerås stads ekonomi och att det endast är några enstaka nämnder som väntas gå med underskott. Faktum kvarstår dock att endast tre nämnder väntas göra bättre resultat än budget och att prognosen för resterande nämnder för helåret 2019 ser ut enligt följande: Individ- och familjenämndens prognos -170 mnkr, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden -33 mnkr, nämnden för personer med funktionsnedsättning -14 mnkr, tekniska nämnden -10 mnkr, äldrenämnden -6 mnkr, nämnden för idrott, fritid och förebyggande -4 mnkr och byggnadsnämnden -2 mnkr. Läget är så pass allvarligt att underskotten riskerar att påverka stadens överskottsmål 2020.

Från stadsledningskontorets tjänstemän vädjar man efter septembers månadsrapport till politiken att det är av största vikt att åtgärder vidtas för en ekonomi i balans. Men enligt Anders Teljebäck (S) har majoritetsstyret ”full kontroll” över kostnaderna. Vi vill hävda motsatsen, för det stämmer helt enkelt inte. Årets budgeterade resultat är 170 mnkr, nu när året nästan är slut är prognos för året ynka +46 miljoner kronor efter jämförelsestörandeposter och extra ordinära intäkter och ändrad redovisningsprincip. Jämfört med budget ger det ett försämrat resultat med -124 mkr, där nämnderna står för obalans på -227 mkr. Med andra ord; S-majoriteten håller inte budgeten i verksamheterna. Läget är allvarligt och det är oansvarigt att inte vidta tillräckliga åtgärder.

Elisabeth Unell (M)

oppositionsråd

Anna Hård af Segerstad (M)

oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel