Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S-styret försenar ordningsvakter till Västerås city

Den 23 oktober beslutade kommunstyrelsen om underlag för revidering av budget för nästkommande år 2020. Grunden för revideringen är stora sparkrav inom bland annat kommunstyrelsens verksamhetsområden. I underlaget från tjänstemännen som senare godkändes av den S-ledda majoriteten i kommunstyrelsen kan följande läsas:

”Med tanke på ovanstående utmaningar finns ingen möjlighet att finansiera utökad verksamhet eller ökade ambitioner inom tilldelad budgetram. Ambitionshöjningar eller redan underfinansierad verksamhet kräver ramförstärkning. Aktiviteter/verksamheter som inte finns finansierade är bland annat ordningsvakter i city, nyårsfirande, driva de strategiska utvecklingsområdena samt underfinansierad politisk verksamhet.”

Vi moderater reagerade naturligtvis över detta och förslog därför under sittande möte att kommunstyrelsen skulle ge stadsledningskontoret i uppdrag att hitta en finansiering för att införa ordningsvakter redan 2020 – något som vi dessutom redan föreslagit i vårt gemensamma budgetförslag med Kristdemokraterna som tyvärr föll. Efter den senaste tidens utspel från kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) om att ordningsvakter snart är på plats i city ville vi gärna tro att den S-ledda majoriteten skulle ställa upp på vårt förslag. Tyvärr valde de att avslå detsamma.

Som svar på vår kritik säger Teljebäck (S) till VLT att ”det här är ju så dumt att det liknar ingenting”. På frågan om när ordningsvakter kommer att vara på plats i city svarar Teljebäck (S) att han inte vet eftersom staden ”måste tala med polisen först”. Även till SVT har Teljebäck (S) lovat att ordningsvakter nu snart patrullerar i Västerås city. Men det räcker inte att lova. Ett löfte kräver också handling.

Detta börjar därför bli oerhört pinsamt för staden. Anders Teljebäck (S) har nu varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2014. Det styre som du leder har alltså haft flera år på sig att hitta en finansiering för ordningsvakter. Ni har dessutom haft mycket god tid på er att prata med polisen om vilka områden som är aktuella. Det är under all kritik att denna fråga tagit så lång tid som den gjort.

Elisabeth Unell (M)

oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen

Anna Hård af Segerstad (M)

oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel