Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S-styret i Västerås bluffar om "satsningar"

Västerås skolor går ett tufft år till mötes efter att Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet röstat igenom en budget full av dolda besparingar. Stadens totalbudget omfattar över 10 miljarder. Hur dessa används är av oerhört stor betydelse. Annars blir som Magnus Uggla skriver i låten ”Kung i baren”: Har man festat upp varenda spänn så har man inte råd till hyran och tvingas sätta stereon i pant.

Det verkar vara melodin för majoriteten i Västerås. Innehållet har ingen betydelse. Så får man inte behandla skattebetalarnas pengar. Politiker ska ta ansvar och berätta vad pengarna används till. Gör man dolda besparingar som att inte kompensera för löne- och prisökningar så får det konsekvenser - särskilt när det man kallar satsningar är specificerade vad de ska gå till.

S-styret slår sig för bröstet och säger att de har ökat ramen till grundskolenämnden med 16 procent, elevökningen är bara sex procent. Då luras alla att tro att under två år har man ökat ramen med i alla fall tio procent. Tyvärr är inte ens detta sant. Det har gjorts stora investeringar i nya nödvändiga skollokaler, det kostar. Det kallas demografi, och för att citera tjänstemannaunderlaget som ges till alla politiker; ”Grundskolan erhåller demografiersättning i form av ersättning för ökat elevantal, ökat antal fritidshemsplatser och lokalersättning”. Det ökar skolpengen men det ger inga nya resurser till skolan utan ger endast förutsättning att kunna fortsätta verksamheten som idag.

Löner och priser ökar för varje år. Det är väl ingen som tror att löne- och prisökningen stannar vid en procent som majoriteten fastslagit i sin budget. Genom att inte kompensera för de verkliga löneökningarna och specificera vad satsningarna ska gå till ger de exempelvis grundskolenämnden ett sparbeting som ingen vet innehållet i. Sen har de mage att ifrågasätta när vi moderater och kristdemokrater talar om vilka besparingar vi vill göra. Vi är ärliga och talar om hur budgeten ska gå ihop. Majoriteten mörkar. Sanningen bakom majoritetens satsning på grundskolan är att den faktiska ökningen under två år - när hänsyn tagits till löner, prisökningar, demografi och rationaliseringskrav – är 27,4 miljoner kronor och detta är långt ifrån den 16 procents ramökning som majoriteten talat om.

Ett annat exempel är när S-styret skriver ”Förskolepaket – säkra chefssatsningen inom förskola: 5 miljoner kronor” i sin budget som nu är antagen av kommunfullmäktige. Samtidigt kompenserar man inte för löne- och prisökning som är en kostnad på 11,2 miljoner kronor. Det vill säga förskolan måste spara minst 5,2 miljoner kronor. Detta kommer att märkas i verksamheten.

Det hjälper inte att med en dåres envishet säga att det är på ett visst sätt och gömma sig bakom siffror som är svårgenomträngliga. Det är dags att vara ärlig mot väljarna och våga säga som det är. Vi har ett tufft ekonomiskt läge och vi måste våga vända på varje skattekrona. Inget är bara fjutt, fjutt, fjutt som en socialdemokrat sa i budgetdebatten. Varje krona räknas och ska behandlas med varsamhet när det är andras pengar vi har ansvar för.

Elisabeth Unell (M)

Anna Hård af Segerstad (M)

Marcus Jacobson (M)

Caroline Högström (M)

Eleonore Lundkvist (M)

Stefan Lindh (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel