Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S-styret måste sluta dalta med kriminella

Annons

Svar på debattartikeln ”Förebyggande arbete behövs i hela kommunen”, VLT den 28 november.

Det svenska samhällskontraktet bygger på att alla som bor här förväntas bidra till det gemensamma. I gengäld ska staten upprätthålla trygghet och säkerställa att välfärden aldrig sviker. Men samhällskontraktet knakar i fogarna, så även i Västerås.

Vicki Skure-Eriksson (C) och några av S-styrets ledamöter i nämnden för idrott, fritid och förebyggande har återigen startat den tröttsamma floskelmaskinen när de nu ska försöka sig på konststycket att redogöra för varför Västerås har problem med otrygghet. Vi har hört det förut och vi kommer säkerligen att få höra det igen framöver.

Det är – enligt S-styret – bristen på fritidsgårdar som är problemet. Om staden bara hade startat ännu en fritidsgård så hade vi inte haft samma problem med otrygghet och kriminalitet. Om vi bara hade haft fler fritidsgårdar hade flödet av droger i Västerås varit betydligt mindre och problemen med att ungdomsgäng rånar barn på kläder och mobiltelefoner hade varit borta. Vi är hemskt ledsna att behöva meddela er detta, men den politik ni fört har inte fungerat. Otryggheten har under ert styre vuxit sig starkare. Denna nonchalanta inställning till trygghetsproblemen är en av anledningarna till att vi har det läget vi har i dag. Centerpartiet, Miljöparitet och Socialdemokraterna är nu inne på sin andra mandatperiod tillsammans i majoritetsställning. Socialdemokraterna på sin tredje. Det är uppenbart att ni inte gjort tillräckligt i denna fråga.

Det är också dags att sluta tycka synd om förövarna. Varje individ som väljer att begå en kriminell handling har ett eget ansvar för detta. Det är, tvärtemot vad S-styret verkar tycka, inte synd om dessa individer. De har själva valt det och de ska också få ta konsekvenserna av deras handlingar.

Trots de problem Västerås står inför är vi moderater framtidsoptimister. Västerås problem är djupgående, men vi har löst svåra problem förut och vi kan göra det igen.

Här måste samhället dra tydliga gränser. I all er vurm för hur synd det är om de som utför kriminella handlingar, hur bristen på en ”meningsfull fritid” gör att ungdomar begår brott, glömmer ni bort allmänheten som drabbats av kriminaliteten. Det är oacceptabelt.

Trots de problem Västerås står inför är vi moderater framtidsoptimister. Västerås problem är djupgående, men vi har löst svåra problem förut och vi kan göra det igen.

Moderaterna och Kristdemokraterna har därför presenterat en budget med fokus på trygghet, skola och omsorg. Att få stopp på brottsligheten och öka tryggheten i vardagen är en av våra allra viktigaste politiska prioriteringar. Det ska vara tryggt att röra sig runt om i Västerås. De som tar sig friheten att attackera samhället med våld och hot, som säljer narkotika och bränner bilar – ska också få ta konsekvenserna. Vi har kortsiktiga lösningar såväl som långsiktiga lösningar för att möta detta.

När S-styret satsar 1,8 miljoner på trygghetsåtgärder presenterar vi ett paket på hela 10 miljoner kronor för att bland annat satsa på ordningsvakter, kameraövervakning och andra trygghetsåtgärder. När det gäller förebyggandearbetet är skolan en nyckelroll och där vill vi att den rörliga skolpengen, utöver pris och lönekompensation, ska öka med minst 1 000 kronor per elev. För individ- och familjenämnden, som nu tack vare S-styrets bristande kontroll väntas göra ett underskott på hela 170 miljoner kronor i år, tar vi ansvar genom att lägga förslag som stärker den lokala arbetslinjen och fokuserar på en ekonomi i balans.

Så vår uppmaning till S-styret är rätt enkel. Sluta tyck synd om förövarna och börja prioritera tryggheten för västeråsarna.

Anna Hård af Segerstad (M)

Håkan Lindberg (M)

Patrik Kalander (M)

Kent Östman (M)

Maria Wiksten (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel