Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S tar ytterligare steg från en ansvarsfull migrationspolitik

Landstingsfullmäktige beslutade 2012 att ge asylsökande och personer som vistas i Västmanland utan tillstånd, så kallade papperslösa och gömda, rätt till sjukvård på samma villkor som för folkbokförda i Västmanland. Vi moderater var redan då kritiska till beslutet och föreslog för över ett år sedan att regionfullmäktige ska riva upp beslutet. Nu har svaret från minoritetsstyret bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kommit där de avslår vårt förslag. Det är bara att beklaga att Socialdemokraternas retorik om en ansvarsfull migrationspolitisk bara är tomma ord.

Ingen vet exakt hur många som lever i Västmanland utan rätt att vistas här, och de exakta kostnaderna svåra att beräkna. Vi vet dock att det blivit allt fler till följd av den omfattande migration som varit de senaste åren. Med hänsyn till regionens behov att hålla nere kostnadsutvecklingen är det av stor vikt att minska kostnaderna men ännu viktigare är det att upprätthålla principen om vem som har rätt att vistas i landet och därmed ta del av välfärden. Har man inte rätt att vara i Sverige ska också omfattningen av välfärdstjänster begränsas.

Region Västmanland är i dag en av fem regioner som ger utökad vård till personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd, det vill säga hälso- och sjukvård i samma omfattning som för personer med rätt att vistas i Sverige. Till följd av den stora mängd personer som beräknas hålla sig undan ett utvisningsbeslut är det rimligt att Västmanland anpassar sitt regelverk i enlighet med övriga 16 regioner och lagens krav.

Vi ska ha ordning och reda i migrationspolitiken där ett ja är ett ja och ett nej är ett nej.

Alla människor ska ha rätt till akut vård och vård som inte kan anstå enligt lagen. Men personer som har avvikit från utvisningsbeslut eller inte sökt asyl anser vi moderater inte ska ha rätt till planerad sjukvård som exempelvis fertilitetsbehandlingar, plastikkirurgi eller subventionerad tandvård. För barn under 18 år skall vården erbjudas på samma villkor som för de som bor i landet.

Vi ska ha ordning och reda i migrationspolitiken där ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Ett rättssäkert samhälle ska inte ge dubbla signaler. Det är kontraproduktivt att Region Västmanland genom Socialdemokraterna konsekvent underminerar detta.

Mikael Andersson Elfgren

Oppositionsråd (M)

Stephanie Bruksgård

Regionfullmäktigeledamot (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel