Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Vi måste samordna oss på ett tydligare sätt

Trygghetsarbete och brottsförebyggande arbete är två av kommunstyrelsens viktigaste frågor där man har ett samordningsansvar. Som ytterst ansvarig för kommunstyrelsen har jag därför tagit initiativ till att Västerås stad tillsammans med polismyndigheten inrättar ett trygghetsråd i Västerås.

Vi har sedan valet 2018 satt fokus på trygghetsfrågan i Västerås. Genom att strategiskt arbeta med förebyggande arbete har vi fått stå som gott exempel nationellt på hur man bäst samverkar över myndighetsgränser med ett helhetsperspektiv, för att möta unga som finns i riskzonen för att hamna i brottslighet. Men vi har också sett att våra insatser inte når hela vägen fram.

Kriminella nätverk rekryterar allt yngre personer och vi har sett några brutala uppgörelser här i vår fina stad som påverkar den upplevda tryggheten och den faktiska säkerheten för de som skulle råka hamna i de kriminellas väg. Vi måste från samhället göra mer, organisera oss bättre. Vi måste vara hårda mot brotten och mot brottens orsaker.

Det räcker inte med fler poliser, med tuffare straff, med hårdare vapenlagar och kameraövervakade parkeringsplatser. Det räcker heller inte med förebyggande insatser som myndighetsutövande fältassistenter och ansvarstagande föräldrar och skola. Vi måste samordna oss på ett tydligare sätt över myndighetsgränser! Därför har jag tagit initiativ i Västerås om ett trygghetsråd.

Syftet med Trygghetsrådet är att samverka med Polisen för att ta fram en lägesbild och utifrån den gemensamt prioritera ett antal trygghetsskapande och brottsförebyggande insatser och leda och samordna det strategiska arbetet med trygghet i Västerås.

Den 31 mars fattade kommunstyrelsen beslutet om detta. Trygghetsrådet ska bestå av presidierna i kommunstyrelsen, grundskolenämnden, nämnden för idrott, fritid och förebyggande och individ- och familjenämnden. Polisen utser också ett valfritt antal representanter. Det kommer att vara jag som kommunstyrelsens ordförande och lokalpolisområdeschefen som delar på ordförandeskapet och leder trygghetsarbetet i Västerås.

Staffan Jansson (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel