Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så får vi jämställda löner

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är 13,2 procent. Omräknat i arbetstid och på en arbetsdag mellan klockan 8 och 17 betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 15:57.

Varje dag. 15:57-rörelsen arbetar för att även kvinnor ska få lön hela dagen.

Sedan rörelsen bildades för fem år sedan har lönegapet minskat med ynka 1,1 procentenheter. Om vi fortsätter i samma takt når vi jämställda löner först om 53 år. Vi kräver att det ska gå fortare än så.

Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken. En kvinna tjänar i genomsnitt 4400 kronor mindre än en man varje månad. På ett år blir skillnaden 52 800 kr.

Kvinnodominerade branscher har mer ofrivilligt deltidsarbete, delade turer som slår sönder arbetsdagen, sämre löneutveckling och mer osäkra anställningar i form av timanställning, vikariat och visstidsanställningar.

På den svenska arbetsmarknaden jobbar 30 procent av kvinnorna deltid, jämfört med 11 procent av männen. Män tar endast ut 25 procent av föräldrapenningdagarna och 37 procent av VAB-dagarna, och under ett vardagsdygn ägnar män cirka en timme mindre till obetalt hemarbete och till omvårdnad av barn.

Ibland påstås det att kvinnors lägre löner beror på att kvinnor skulle ha kortare utbildning eller mindre erfarenhet. Det stämmer inte.

Kvinnor har i genomsnitt högre utbildningsnivå och en något högre snittålder på arbetsmarknaden (vilket kan sägas vara ett grovt mått på erfarenhet).

Kvinnors lägre löner beror inte på att kvinnor presterar mindre eller sämre – det är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män.

För att bryta den strukturella diskrimineringen av kvinnor ställer 15:57-rörelsen fyra krav.

• En mer jämställd föräldraförsäkring

• Ansvaret för hem och familj måste delas lika.

• Samma rätt till heltid och trygga anställningsformer.

• Årliga lönekartläggningar för alla arbetsgivare med tio eller fler anställda

De årliga kartläggningarna måste återinföras tillsammans med kontrollfunktioner som ser till att de efterlevs.

• Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas

De mekanismer som gör att kvinnodominerade yrken inte har ett löneläge motsvarande yrkets krav, kompetens och ansvar måste motverkas.

I dag är det Internationella kvinnodagen. Klockan 15:57 deltar tusentals människor i manifestationer runt om i landet och i sociala medier. Vårt gemensamma budskap är: ”Efter kl. 15:57 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för lön hela dagen!”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel