Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så renoverar du stugan hållbart i sommar

Europeiska länder börjar långsamt öppnas igen efter vårens nedstängningar i coronapandemins spår. Men det lär dröja innan utlandsresandet är tillbaka på allvar. Många västmanlänningar, som har glädjen att ha tillgång till ett fritidshus, väntas tillbringa stora delar av sommaren där i år.

Då är det många som passar på att hemmafixa i stugan – renovera, måla och rensa i förråd och uthus. Trenden innebär att stora mängder avfall uppstår. Redan under våren har vi sett en kraftigt ökad efterfrågan på containrar från privatpersoner.

Ofta uppstår en del giftigt spill under arbetet, som gammalt trä impregnerat med arsenik, maskinoljor eller lösningsmedel. Sådana ämnen ska inte spridas i naturen utan måste tas om hand på ett säkert sätt.

Bara i Västmanland finns 10 000 fritidshus och i hela Sverige finns över en halv miljon, så det finns mycket att vinna på att återvinna rätt.

Ofta uppstår en del giftigt spill under arbetet, som gammalt trä impregnerat med arsenik, maskinoljor eller lösningsmedel. Sådana ämnen ska inte spridas i naturen utan måste tas om hand på ett säkert sätt. Men det är viktigt att även ofarligt avfall återvinns och kommer till nytta igen. Varje gång vi kan utnyttja ett material som redan finns till nästa bygge minskar behovet av att producera samma material igen, med alla de utsläpp det innebär. På så vis ger vi jordklotet semester också.

Här är fyra tips om hur du hanterar ditt hemmafixaravfall hållbart i sommar:

- Läs på om sorteringen. Ta reda hur du ska sortera olika sorters avfall redan innan du sätter igång att renovera. Kommunens hemsida har oftast information. Kolla upp var ditt avfall hamnar. Om du hyr en container eller säck för att få hjälp att hantera överblivet material, gör det från en seriös aktör som tar fullt ansvar för att så mycket som möjligt återvinns. Det sista både du och Västmanlands natur vill är att avfallet du slitit med hamnar i skogen.

- Gammalt tryckimpregnerat virke kan innehålla krom, koppar eller arsenik och klassas som farligt avfall. Lämna det på återvinningscentralen så att det hamnar på en förbränningsanläggning med rökgasrening. Om du eldar upp det själv sprider du gifterna i naturen.

- Flytande avfall som oljor går utmärkt att återvinna och kan då ersätta varor gjorda av nyupptagen fossil olja. Det viktiga är att du inte blandar ihop dem, för då är det svårt att skilja dem åt igen. Se till att det framgår av flaskan eller dunken vad den innehåller när du lämnar den till återvinningscentralen.

- Se upp med gamla material. Många gamla byggkomponenter, som asbestplattor, är förbjudna sedan länge men finns ofta kvar i gamla hus. I dag är de klassade som farligt avfall och du har ansvar för att de hanteras på ett säkert sätt. Personalen på din återvinningscentral hjälper gärna till.

Vi gläder oss med alla västmanlänningar som ska få ordning på torpet i sommar. Nu hjälps vi åt för att hålla miljöfarliga ämnen borta från naturen och återvinna värdefulla material till ett nytt liv.

Peter Dahlberg

regionchef för Västmanland på Ragn-Sells

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel